Riita päiväunista sai pariskunnan ottamaan käyttöön 3x3-säännön: "Olin lakannut välittämästä siitä, että..."

Kesä koettelee parisuhdetta – apua haetaan lomien jälkeen 14:54
Katso myös: Kesäloma voi koetella parisuhdetta.

Kun parisuhteessa oma aika on kortilla, kannattaa testata 3x3-sääntöä.

Kun australialaisen Kidspot-sivuston toimittajan Bek Dayn aviomies livahti jälleen kerran päiväunille jättäen vaimonsa ja lapsensa touhuamaan keskenään, havaitsi vaimo, että kyseiset nokoset olivat yhdet nokoset liikaa.

– Tiedän, että ylireagoin niihin, mutta se hienovarainen makuuhuoneeseen livahdus, jota monet ystävieni kumppanit myös tekevät napatakseen tunnin unta, koska "lapset näyttävät kiireisiltä", on varma tapa nostaa verenpaineeni taivaisiin, Bek selittää.

Oma aika kortilla kummallakin

Lopulta eräät lauantaiset nokoset saivat aikaan muutoksen. Bek kertoo, että asiaa ei selvitetty rauhallisin keinoin, vaan raivoisan huutamisen kautta.

Muutaman tunnin rauhoittumisen jälkeen aviomies myönsi, että päiväunille livahtaminen ja lastenhoitovastuun jättäminen Bekille on ikävä peliliike, mutta huomautti, että nykyisessä tilanteessa Bekin ja hänen miehensä oma aika oli niin kortilla, että se sai pariskunnan käyttäytymään kuin itsekkäät teini-ikäiset.

Mies huomautti, että hänen 45 minuutin päiväunensa vastasivat Bekin harhautumista ruudulle miehen ruoanlaiton aikana. Bek myöntääkin, että vauvan ja tarhalaisen hoito saa hänet niin väsyksiin, että aina aviomiehen tullessa kotiin ja aloittaessa ruoanlaiton, hän itse menee omiin maailmoihinsa ja selailee puhelintaan.

Siinä missä Bek puolustautui tarvitsevansa tuota omaa rauhoittumishetkeään, mies huomautti tarvitsevansa joskus nokoset lähdettyään aamulla 5.30 töihin.

Tällainen on 3x3-sääntö

Koska molemmilla oli hyvät syyt oman rauhoittumishetkensä tarpeeseen, Bekin mies ehdotti 3x3-sääntöä, josta oli kuullut avioliittoneuvonnassa käyneeltä ystävältään. Säännön idea on se, että kumpikin vanhemmista saa käyttöönsä kolme tuntia viikossa, jotka on tarkoitettu vain itselle.

Tunnit voi käyttää ripotellen tai yhdellä kertaa, miten vain se parhaiten omaan kalenteriin mahtuu. Molempien osapuolten kolmetuntisten lisäksi kolme tuntia pyhitetään myös parisuhdeajalle. Nekin voi käyttää kerralla vaikkapa treffi-iltana tai jaettuna puolituntisiksi joka ilta, jolloin kumpikin laittaa puhelimet pöydälle ja oikeasti keskustelee keskenään.

"Tapahtuu liki kaikille pienten lasten vanhemmille"

Tilanne on luultavasti tuttu monelle pikkulapsiperheessä.

– Käytännössä meille oli käynyt sama asia, joka tapahtuu liki kaikille pienten lasten vanhemmille, Bek selittää.

Pariskunta oli alkanut vartioimaan omaa yksinoloaikaansa kiihkeästi. Mitä vähemmän aikaa heillä oli vain itselleen, sitä enemmän he tuota aikaa puolustivat.

– Olin lakannut välittämästä siitä, että aviomiehelleni ei ollut lämpimin vastaanotto tulla raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja tulla huomiotta jätetyksi tunniksi samalla, kun hän hyppäsi lastenkasvatukseen.

Niin ikään aviomies oli lakannut välittämästä siitä, että nokosille livahtaminen ja oletus siitä, että Bek pitäisi hommat rullaamassa, oli kuin isku vasten kasvoja ihmiselle, joka hoiti muutenkin suurimman osan lastenhoidosta viikolla.

Näin se toimi

Kun 3x3-kokeilua oli kulunut kuukausi, Bek kirjoitti kokemuksistaan Kidspot-sivustolle.

– Olen järkyttynyt siitä, kuinka paljon on jo muuttunut, Bek tunnustaa.

Vaikka pariskunta ei koekaan olevansa taianomaisesti nyt täysin levänneitä ja virkistäytyneitä, jotain muuta on tapahtunut.

– Kaikki se katkeruus, se hiljainen syöpä, joka syö avioliittojamme, on aidosti hiipunut tiehensä. Kun tiedän, ettei minun tarvitse vartioida "omaa aikaani" henkeni uhalla, koska se on ohjelmoitu perheemme aikatauluun, on se tarkoittanut sitä, että tiuskin vähemmän, kun joku keskeyttää arvokkaat 15 minuuttiani, kun selailen [puhelintani].

Bekin ei tarvitse enää ajaa kaupoilta pidempää reittiä kotiin vain kuunnellaakseen lisää podcastia yksin, sillä hän tietää, että hänellä on vielä omaa aikaa käyttämättä. Pariskunta on myös onnistunut käyttämään yhteistä aikaansa niin pariin treffi-iltaan kuin puolen tunnin keskusteluihinkin.

– Ymmärränkö paremmin aviomieheni vastasyntyneen tason rakkautta keskipäivän nokosia kohtaan? Ehdottomasti. Saako se edelleen aikaan halun käynnistää imuri täydellä teholla ja puskea se makuuhuoneen ovea vasten? Myöskin kyllä. Mutta hei – olen vain ihminen, Bek päättää kirjoituksensa.

Aiemmin Bek Day on kokeillut parisuhteessaan 5 minuutin kikkaa, jonka senkin hän totesi toimivaksi.

Artikkeli on uusinta toukokuulta 2021.

Lähde: Kidspot

Lue myös:

    Uusimmat