Yksi tapa saa suhteesi kestämään – tähän terapeutti neuvoo kiinnittämään huomiota: "Suuri vaikutus parisuhteelle"

Avioliitto- ja perheterapeutti kertoo, mikä on onnistuneen parisuhteen salaisuus.

Onnistuneen parisuhteen salaisuus voisi olla luottamuksessa tai kommunikaatiossa, mutta avioliitto- ja perheterapeutti Linda Carroll nostaa yhden erityisen asian esille MindBodyGreen-sivuston kirjoituksessaan.

Carroll huomauttaa nimittäin, että yksi asia on monelle pariskunnalle myös se vaikein asia toteuttaa – nimittäin aika.

– Aikaa kävellä, jutella, ja kokea yhdessä olemisen nautinto, asiantuntija selittää.

Carroll toteaa, ettei kyse ole siitä, että yhdessä pitäisi viettää pitkiä lomia tai kokea hurjia seikkailuja.

– On tärkeää varata aikaa pienille asioille, sillä tällä on suuri vaikutus parisuhteelle.

Kommunikaatio helpottuu aidon yhteyden myötä

Carroll sanoo, ettei kenenkään kanssa voi elää ilman, että tämä joskus ärsyttäisi tai suututtaisi. Mutta aina kyse ei ole edes siitä, että kumppani olisi oikeasti tehnyt mitään väärin. Asiantuntija antaa esimerkin:

– Jos olen juuri käynyt kävelemässä kukkuloilla ja jakanut hyvän aterian kumppanini kanssa, ja hän pyytää, etten tekstaisi hänelle töihin seuraavaan pariin viikkoon, ellei se ole jotain tärkeää, sillä hänellä on meneillään suuri projekti, kuulen sen järkeenkäypänä pyyntönä, ja varmistan, että olen huomaavainen, enkä keskeytä hänen päiväänsä.

Mutta entäpä jos lähtötilanne olisi toinen?

– Jos meillä ei olisi ollut lainkaan yhteistä aikaa kuukauteen, paitsi tulemiset ja menemiset, ja hän esittäisi saman pyynnön, se voisi kuulostaa siltä kuin hän vetäytyisi entisestään, ja on helpompaa tulkita se torjumisena kuin kohtuullisena pyyntönä.

Carroll varoittaakin, että ilman aitoa yhteyttä stressaavasta tai ristiriitoja herättävästä aiheesta puhuminen voi nopeasti hajottaa kommunikaation sellaisten ihmisten välillä, joiden yhteydessä on jo säröjä.

Pienet hetket parisuhteen suola

Asiantuntija kuitenkin rohkaisee muistamaan, että pienet hetket riittävät yhteyden luomiseen. Kumppanit todistavat välittävänsä toisistaan varatessaan aikaa olla yhdessä, joten yhteiset pienet hetket kannattaa ottaa tavaksi.

Carroll muistuttaa esimerkiksi rituaalien tärkeydestä. Parisuhteeseen muodostuu erilaisia rituaaleja, vaikkei niitä tule aina edes ajatelleeksi. Toinen tekee yleensä ruoan, toinen siivoaa. Joku tuo kumppanilleen aina kahvin vuoteeseen ennen kuin lähtee töihin.

Carrollin mukaan rituaalit lohduttavat ja hoivaavat. Niihin voi luottaa, vaikka mitä muuta tapahtuisikin. Kun kumppanille järjestää säännöllisesti aikaa, auttaa se läpi parisuhteen jäistenkin hetkien. Toki arvokkaat lahjat ja ihanat reissut ovat ikimuistoisia, mutta säännölliset, pienet hetket ovat niitä, jotka asiantuntijan mielestä luovat luottavaisen ja terveen parisuhteen.

Jopa halaus voi joskus riittää.  Yhdysvaltalaisen Carnegie Mellon -yliopiston viime vuonna julkaistu tutkimus puhui sen puolesta, että halaaminen edistää hyvinvointia ja liennyttää riitoja. Halaaminen näytti nimittäin pienentävän riidan jälkeisiä ikäviä tunteita ja vaikutus jatkui vielä seuraavanakin päivänä.

Kymmenen minuuttia riittää

Carroll heittää ilmoille vielä seuraavanlaisen ajatuksen: jos käytämme kaiken aikamme tallia siivoten, mutta emme ratsasta ponilla, miksi vaivautua? Jos 98 prosenttia ajasta parisuhteessa menee töihin, aikatauluttamiseen ja valittamiseen, nautinto ja kumppanin arvostus alkavat kadota. Jos voit käyttää aikaa hampaittesi harjaamiseen, voit käyttää aikaa halaamalla kumppaniasi aamulla. Jos jaksat selata sosiaalista mediaa kymmenen minuuttia illalla, voit käyttää kymmenen minuuttia kumppanisi päivän kuulumiset kyselläksesi.

Carroll ehdottaakin jokaiselle seuraavaa harjoitusta: käytä kymmenen minuuttia – joita et ajatellut sinulla olevan käytettäväksi – päivästäsi tehdäksesi jokin pieni ele parisuhteesi eteen. Tee se sama huomenna ja siitä eteenpäin päivittäin – ja katso, mitä tapahtuu.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat