Republikaanipuolueessa kuohuu: Demokraattien kanssa yhdessä laadittu lakipaperi torpattiin, tilanne "kaaosmainen"

Kongressi yrittää uudelleen torstaina päästä sopuun ainakin Ukrainan tuesta. Taustalla vaikuttaa todennäköinen presidenttiehdokkuutensa uusija Donald Trump.

Yhdysvalloissa republikaanit ovat senaatissa hylänneet demokraatti- ja republikaanipuolueiden yhdessä sorvaaman lakiesityksen, jossa oli koplattu yhteen maahanmuuton rajoitukset ja muun muassa Ukrainalle annettava tukipaketti.

Lakiesityksen puolesta äänesti 49 senaattoria ja vastaan 50. Jotta esitys olisi tullut hyväksytyksi, sen puolesta olisi pitänyt äänestää 60 senaattoria, kertoo BBC.

Republikaanit torppasivat lakiesityksen ex-presidentti Donald Trumpin painostuksen jälkeen. Trumpin kerrotaan haluavan rajatilanteen olevan yksi hänen vaalikampanjansa kärjistä, joten siihen ei pitäisi Trumpin mukaan saada vielä sopua, uutistoimisto AFP kertoo.

Senaattorit saattavat vielä hyväksyä sotilasavun Ukrainalle ja Israelille uudessa äänestyksessä, jossa ei ole mukana maahanmuuton rajoituksia. Uusi yritys on torstaina.

Demokraattien Chuck Schumer sanoi keskiviikkona, että senaatti ottaa hengähdystauon torstaihin puoleenpäivään asti, jotta "republikaanikollegat voivat selvittää, mitä he haluavat".

Tauosta päättäminen tehtiin tuntien neuvotteluiden jälkeen. 

Uudesta äänestyksestä sovittiin vasta, kun puolueet sopivat alustavasti, että maahanmuuttoasiat on poistettava päätöksestä ja että äänestys koskee nyt pelkästään 95 miljardin dollarin tuen antamista lähinnä Ukrainalle ja Israelille.

Kongressin keskiviikkoa kuvailtiin kaaosmaiseksi yhdysvaltalaismedioissa. 

Myös uutistoimisto AFP sanoi, että republikaanit ovat nyt puun ja kuoren välissä, koska toisaalta puolue ei halua antaa presidentinvaalivuonna presidentti Joe Bidenille mitään voittoja. 

Toisaalta puolue ei haluaisi torpata omia vaatimuksiaan maahanmuuttopolitiikassa ja sen rahoituksessa, kuten puolueiden yhteinen tiedonanto yhteisymmärrykseen pääsystä sunnuntaina antoi jo ymmärtää.

Trump ajaa isoa muutosta USA:n hallintoon: Tanssia autoritaarisuuden rajoilla? 2:30
Katso myös: Trump ajaa isoa muutosta USA:n hallintoon: Tanssia autoritaarisuuden rajoilla?

Lue myös:

    Uusimmat