Rautaesiripun kahdelta puolelta tehty suora tv-ohjelma oli aikansa erikoisuus – Naapurivisan alkamisesta 50 vuotta

Ensimmäisestä suorasta Naapurivisa-tv-ohjelmasta on tänään kulunut tasan 50 vuotta. MTV:n eli tuolloisen Oy Mainos-TV-Reklam Ab:n yhdessä Viron yleisradion ERR:n kanssa tuottama tietovisa oli aikanaan uraauurtava ohjelma. Esiintyiväthän siinä rautaesiripun eri puolilla olevat ihmiset yhdessä ja samassa suorassa tv-ohjelmassa.

Viroksi Naapurivisan nimi oli Sõprusvõistlus eli ystävyyskisa.

Ohjelma päättyi jo vuonna 1970, koska se oli ilmeisesti saavuttanut Virossa liian suuren suosion. Neuvostoliitto halusi, että suomalaiset tekisivät vastaavanlaisen ohjelman esimerkiksi Uzbekistanin neuvostotasavallan kanssa. Ilmiselvä tarkoitus oli haudata koko ohjelmaformaatti.

Naapurivisa koostui varsinaisesta tietokilpailusta ja kevyistä musiikkiesityksistä. Kuuluisimmat kilpailijat olivat Suomen Esko Kivikoski ja Viron Hardi Tiidus. Tiiduksesta tuli Suomessa julkkis, joka esiintyi myös MTV:n tuottamassa Naapurin poika -ohjelmassa vuonna 1968 yhdessä Simo Salmisen kanssa.

Päivänpolitiikkaan ei kajottu

Tietovisan kysymykset keskittyivät avaruuden valloitukseen, teatteriin, klassiseen musiikkin ja antiikin historiaan. Teemat olivat siis varsin kaukana päivänpolitiikasta.

Ohjelmassa kysyttiin esimerkiksi mitä tieteenalaa Tallinnassa ohjelman tekovuonna kokoontuneet tiedemiehet edustivat tai kenen säveltämä jokin klassinen musiikkiesitys oli.

Aikalaisten mukaan ohjelma oli etenkin virolaisille todella merkittävä asia, sillä toihan se itsenäisyytensä menettäneen Viron länsimaiseen televisioon. 

Viiden tuotantokauden aikana valmistui yhteensä kymmenen ohjelmaa. Niitä tehtiin sekä Helsingissä että Tallinnassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja