Rantaloma kutsuu! Pitkän ahdingon jälkeen näihin etelän kohteisiin on tarkoitus päästä heinäkuusta alkaen – "Ravintolat ja hotellit avataan täysin"

7:32
Tällaisiin lomakohteisiin suomalaiset suuntaavat kesällä!

Matkailuala on kärvistellyt pandemian kourissa jo lähes puolentoista vuoden ajan. Rokotustilanne on tuomassa vihdoin valoa, mutta ala toivoisi myös Suomen päättäjiltä lisää joustoa matkustamisen helpottamiseksi.

– Nyt  näyttää siltä, että moni kohteemme on avautumassa, ja voimme lähteä matkaan terveysturvallisesti, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa kertoi MTV:n Uutisaamun haastattelussa. 

Vaikka ala on koronaviruksen takia ollut tyhjäkäynnillä, puheet matkailun kuolemasta ovat kuitenkin vahvasti liioiteltuja. Varauksia lämpimiin kohteisiin on kylmänä keväänä piisannut niin tulevalle kesälle, syksylle kuin jo vuodelle 2022.

– Ison pyörän on tarkoitus pyörähtää käyntiin heinäkuussa, mutta terveysturvallisesti, Aurinkomatkojen Kousa korostaa. Kohteen on oltava turvallinen.

Heinäkuussa pääsee Kreikkaan, Italia ja Espanja ovat kertoneet myös avaavansa kohteitaan, kuten Madeira Portugalissa, Kousa listaa.

"85 prosenttia lomautettuna koko ajan"

Ulkoministeriö on pitänyt pandemian aikana tiukkaa linjaa ja kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista. Nyt matkailuala toivoo suosituksen hölläämistä, sillä se on tullut alalle kalliiksi.

– Kituuttaen on selvitty, myynti jäänyt 5 prosenttiin normaalista, henkilöstöstä koko ajan lomautettuna 80-85 prosenttia, listaa toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkailualan liitosta.

Mäki-Fräntin mukaan koronapandemia on jättänyt alalle myös pysyvän jäljen, sillä osaavaa henkilökuntaa on vaihtanut alaa kokonaan.

– Kaikessa hiljaisuudessa moni on laittanut pillit pussiin. Kilpailu- ja kuluttajaviraston vakuusrekisteristä on poistunut noin 10 prosenttia (matkailualan) yrityksistä, Mäki-Fränti jatkaa.

"Emme halua kuluttajille hämärää mielikuvaa"

Aurinkomatkojen Timo Kousa kertoo, että nykyisen matkustussuosituksen aikana kaikille, jotka ovat halunneet perua matkansa, on annettu mahdollisuus perua matkansa kuluitta. Mäki-Fräntin mukaan koronatilanteen ei pitäisi kuitenkaan enää tulla matkaa varaaville yllätyksenä, joten tilannetta olisi pystyttävä katsomaan eri tavalla. Siksi kaksikko toivoo viilauksia ministeriön matkustustiedotteeseen virkamiesten ja hallituksen kanssa käytävän vuoropuhelun avulla.

– Emme halua tilanteeseen harmaata aluetta, jottei kuluttajille tulisi mielikuvaa, että tässä on jotain hämärää, Mäki-Fränti jatkaa.

Kousa korostaa, että Aurinkomatkojen lomilla halutaan taata, että loma on todella loman arvoinen. Heidän kohteissaan ravintolat ja hotellit ollaan avaamassa täysin. Myös Mäki-Fränti muistuttaa, että matkailuun panostavissa kohteissa myös rokotteita on kohdennettu matkailualalle.

– Lentokentällä työskentelevät, bussikuskit, matkaoppaat, hotellien ja ravintoloiden henkilökunnat, siellä panostetaan toden teolla, että saadaan matkustaminen terveysturvalliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja