Mainos

"Ranskassa päähän läpsiminen ja sormille näpäyttely on arkipäivää"

Samaan aikaan kun suomalaisten suhtautuminen lapsen ruumiilliseen kuritukseen on kiristymässä, Ranskassa se on osin jopa hyväksyttävää.

– Ranskassa ainoastaan voimakas ruumiillinen väkivalta on laissa kiellettyä. Porsaanreikiä täynnä oleva laki jättää paljon tulkinnanvaraa ja yleinen ilmapiirikin on kurittamisen hyväksyvä, toimittajamme Miia Parviainen kertoo Ranskasta.

Maan lastensuojeluyhdistykset ovat toistuvasti vedonneet päättäjiin, jotta vihdoin saataisiin aikaiseksi laki, joka kieltäisi kaiken lapsiin kohdistuvan väkivallan. Ranskassa laki kieltää aikuisen voimakkaan väkivaltaisen hakkaamisen, mutta jättää epäselväksi esimerkiksi sen, miten pitäisi suhtautua jos vanhempi kurittaa omaa lastaan.

– Ehkä juuri tästä syystä yleinen mielipide on, että kyse on perheiden yksityisasiasta ja vanhemman on hyväksyttävääkin vaatia lapsiltaan hyvää käytöstä ja joskus silloin myös kurittaa omia lapsiaan. Se näkyy päivittäin yleisillä paikoilla, kun lasta komennetaan läpsimällä sormille tai päähän, joskus vain kerran, mutta huomattavan usein useita kertoja, Parviainen jatkaa

Parviaisen mukaan myös kouluissa kuri on suomalaista tiukempi. Vuonna 1991 opetusministeriö lähetti alakouluille kirjelmän, jossa kiellettiin kaikki ruumiillinen kuritus. Laki sekään ei kuitenkaan ole.

Myöskään Britanniassa ruumiillinen kuritus ei ole lailla kielletty. Lastensuojeluyhdistykset ovat lähettäneet pyynnön lain aikaansaamiseksi tulevalle hallitukselle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.