Ranska tiukentaa lakejaan: Seksi alle 15-vuotiaan kanssa voi jatkossa tuoda jopa 20 vuoden raiskaustuomion

Ranskassa maan parlamentti on hyväksynyt lakimuutoksen, jolla määritellään seksuaalinen kanssakäyminen alle 15-vuotiaan kanssa raiskaukseksi.

Aiheesta uutisoivan Guardianin mukaan jatkossa teosta voi seurata jopa 20 vuoden vankilatuomio.

Lakimuutos tuo Ranskan lainsäädännön lähemmäksi länsimaiden yleistä käytäntöä.

Seksin suojaikäraja maassa on ollut aikaisemminkin 15-vuotta, mutta syyttäjät ovat yleisesti vaatineet todisteita siitä, että seksi on tapahtunut tahdonvastaisesti, jotta tapaus on voitu katsoa raiskaukseksi.

Ranskan oikeusministeri luonnehtii lakia historialliseksi maan lasten ja yhteiskunnan kannalta. Jatkossa aikuinen ei voi enää vedota alle 15-vuotiaan antamaan suostumukseen ja välttyä näin rangaistukselta, oikeusministeri Éric Dupond-Moretti lausui.

Romeo ja Julia -pykälä lieventää

Lakimuutos herätti myös huolta siitä, että laki voisi muuttaa joidenkin seurustelevien parien seksuaalisen kanssakäymisen rangaistavaksi.

Huolta herätti erityisesti tilanne, jossa parin ikäero on pieni. Tämän vuoksi lakiin tehtiin niin kutsuttu ”Romeo ja Julia” -pykälä.

Poikkeuksen mukaan seksiä sisältävä suhde on jatkossakin sallittu tapauksissa, joissa suojaikärajaa nuorempi henkilö seurustelee korkeintaan itseään viisi vuotta vanhemman kumppanin kanssa.

Poikkeusta ei kuitenkaan sovelleta tilanteisiin, joihin liittyy seksuaalirikos.

Uusi laki määrittelee myös insestiä sisältävän seksin alle 18-vuotiaan kanssa raiskaukseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja