Tutkija pohtii: Mahdollistaisiko Suomen Nato-jäsenyys hävittäjien viemisen Ukrainaan?

Voiko Suomi antaa enemmän aseita Ukrainaan Naton jäsenenä, Mika Aaltola? 0:45
Voiko Suomi antaa enemmän aseita Ukrainaan Naton jäsenenä, Mika Aaltola?

Nato-jäsenyys voi antaa uusia näkökulmia Ukrainan aseelliseen tukemiseen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola MTV Uutiset Livelle.

Suomen Ukrainalle toimittama apu on perustunut siihen, ettei annettu apu saa vaarantaa Suomen puolustuskykyä. Käytännössä tämä viittaa siihen, että Ukrainaan ei toimiteta kalustoa, jota Suomi tarvitsee maanpuolustuksessa.

Aaltola kertoo, että Suomi toimittaa Ukrainaan ylimääräistä tai paremmalla korvautuvaa kalustoa, jolla sillä ei itse ole enää käyttöä.

Tulevaisuudessa tilanne voi olla hieman toinen. Sotilasliitto Naton jäsenenä Suomen puolustuksen tukena olisi paitsi oman kaluston luoma kansallinen pelote, myös liittoutumisen tuoma kollektiivinen pelote.

Se antaa mahdollisuuden ajatella oman kaluston toimittamista Ukrainaan toisestakin näkökulmasta.

– Jos Nato-jäsenyys toteutuu, tietenkin se vähän muuttaa sitä luonnetta.

Nyt pöydällä olleeseen hävittäjäkysymykseen liittoutuminen ei välttämättä ehdi vaikuttaa. Aaltola kuvailee asiaa vuosien pituiseksi projektiksi. Ukraina kuitenkin toivoo apua mahdollisimman pian.

– Uskon, että jotkut ovat ehtineet jo ennen meitä, Aaltola arvioi.

HS: Ukraina on esittänyt pyynnön Hornetien luovuttamista koskevasta keskustelusta – katso Mika Aaltolan analyysi 14:42
Haastattelussa Mika Aaltola kuvailee tarkemmin sitä, miten Suomen asetoimitukset Ukrainalle tehdään niin, etteivät ne vaaranna Suomen puolustuskykyä.

Lue myös:

    Uusimmat