Rakastatko kissaasi yhtä paljon kuin koiraasi? Kysely paljasti mielenkiintoisen seikan lemmikinomistajista

Koira sai pyörävarkaan kiinni – hupaisa reaktio 1:22
KATSO MYÖS: Kultainennoutaja sai pyörävarkaan kiinni – hupaisa reaktio

Ihmiset vaikuttaisivat kyselyn mukaan välittävän koiristaan enemmän kuin kissoistaan kaikilla mittareilla mitattuna.

"Tykkäätkö kissoista vai koirista" on jo alakoulun pihalta tuttu kysymys. Kööpenhaminalaisen yliopiston kyselyssä on nyt selvinnyt, että ainakin lemmikinomistajat tykkäävät koiristaan lähes poikkeuksetta enemmän kuin kissoistaan.

Peter Sandøen johtama tiimi päätti kysyä lemmikinomistajilta lemmikkien hoidosta. Mukaan valikoitui omistajia Tanskasta, Itävallasta ja Isosta-Britanniasta; tarkoituksena oli valita eri ajankohtina kaupungistuneita maita, jotta nähtäisiin, vaikuttaako pidempi suhde kotieläimiin asenteisiin niitä kohtaan.

Koiraan kiinnyttiin ja sen hoidosta maksettiin enemmän

Kyselyyn vastasi 2 117 henkeä. 401 omisti sekä kissan ja koiran, 844 pelkän koiran ja 872 pelkän kissan. Omistajilta kysyttiin esimerkiksi, kuinka paljon he maksaisivat eläinlääkärille; myös heidän tunnesidettään lemmikkiin analysoitiin.

Tuloksen mukaan ihmiset vaikuttaisivat välittävän koiristaan enemmän kuin kissoistaan kaikissa kyselyn maissa ja kaikilla mittareilla mitattuna. Koiraan kiinnyttiin enemmän, se vakuutettiin useammin ja koiralle odotettiin olevan tarjolla enemmän erilaisia hoitomuotoja kuin kissalle. Koiran hoidosta oltiin myös valmiita maksamaan enemmän. 

Suomessakaan kissan hoito ei aina ole prioriteetti. Eläinlääkäriasemien verkosto Evidensia kertoi vuonna 2022, että viimeisen vuoden aikana 79 prosenttia eläinlääkärikäynneistä oli koirien käyntejä. Kissojen käyntejä oli vain 18 prosenttia kaikista käynneistä.

– Kissoja viedään eläinlääkärille paljon vähemmän, niiden annetaan liikkua vapaana ja jos kissa katoaa, sitä ei lähdetä etsimään. Siitä kertoo se, että löytöeläintalolle päätyvistä kissoista vain harva pääsee takaisin omistajansa luokse, Suomen eläinsuojelu ry:n toiminnanjohtaja Kati White kommentoi 2022.

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee! Juttu jatkuu videon alla.

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee 1:13
Toisinaan kissat piilottelevat kipua. Osaatko tunnistaa lemmikin hammaskivun?

Koira on läsnä työssä ja harrastuksissa

Koiria suosittiin Isossa-Britanniassa vain lievästi enemmän, mutta Tanskassa huomattavasti enemmän. Sandøen mukaan onkin mahdollista, ettei koiran suosiminen ole "universaali ilmiö", vaan jonkinlainen kulttuurinen tekijä. 

Koirat esimerkiksi työskentelevät kissoja useammin ihmisen rinnalla, niiden hoito on tunnetusti kalliimpaa ja koirasta on myös hyötyä arkielämässä: se voi toimia seuralaisena esimerkiksi liikuntaharrastuksessa. 

Tutkimusten mukaan lemmikkien seura on hyödyksi: jo viisi minuuttia koiran silittämistä voi parantaa terveyttä, koiranomistajat liikkuvat enemmän ja näyttäisivät pysyvän fyysisesti muita paremmassa kunnossa vielä 70-vuotiaana.

Kyselyn tulos julkaistiin Frontiers in Veterinary Science -lehdessä. Lisäselvityksiä aiheesta tarvitaan vielä, sillä kysely oli suppea ja siihen osallistui vain kolmen maan kansalaisia. 

Sandøen mukaan britit kuitenkin lunastivat kyselyssä paikkansa stereotypioiden "kissoja rakastavana kansana".

Katso myös: Alakuloinen nainen sai melkoisen "lääkemääräyksen", kun lääkäri määräsi hänelle kissan!

Alakuloinen nainen sai melkoisen "lääkemääräyksen" 2:08
Yhdysvaltalaisnainen sai melkoisen "reseptin" lääkäriltään.

Lue myös:

    Uusimmat