Tästäkin syystä koiran omistaminen kannattaa – koiranomistajat päihittävät muut yhdessä asiassa!

Miksi koira läähättää? 0:42
Videolla kerrotaan, miksi koira läähättää.

Koiranomistajat näyttäisivät saavuttavan liikuntasuositusten mukaiset liikuntamäärät selvästi muita todennäköisemmin, tuore brittitutkimus osoittaa. Koiran ulkoiluttaminen voikin olla monille terveyttä edistävä päivärutiini.

Tulosten perusteella koiraansa ulkoiluttavat saavat liikuntaa liikuntasuositusten mukaiset 150 minuuttia viikossa noin neljä kertaa todennäköisemmin kuin samoilla seuduilla asuvat, joilla ei ole koiraa. Myös koiraperheiden lapset näyttäisivät liikkuvan muita enemmän.

Koiran ulkoiluttamiseen ja kävelylenkkeihin menevä aika ei ollut pois muusta vapaa-ajan liikunnasta, vaikka niinkin on tutkimusten perusteella epäilty.

Tulosten valossa vaikuttaa siltä, että koiran kanssa tehtävät kävelylenkit voivat olla terveyttä edistäviä ja auttavat mahdollisesti välttymään esimerkiksi liikakiloilta ja diabetekselta. Muutama vuosi sitten julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa koiranomistajien havaittiin säästyvän sydän- ja verisuonitaudeilta muita todennäköisemmin. Tutkimusten perusteella ei tosin voi sanoa olisivatko koiranomistajat liikunnallisempia, vaikka eivät olisi koiraa koskaan hankkineet.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Scientific Reports -lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat