Poliisi muistuttaa omistajia vastuullisuudesta: "Kissa ei kuulu Suomen luontoon"

Millainen kohtalo odottaa hylättyä kissaa? 8:32
KATSO MYÖS: Millainen kohtalo odottaa hylättyä kissaa?

Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa blogitekstissään kissan omistamisen vastuullisuudesta. Myöhemmin poliisi on tehnyt tarkennuksia tekstiinsä saamansa palautteen pohjalta.

– Olethan sinä vastuullinen kissanomistaja? kyselee Itä-Suomen poliisilaitos poliisin sivuilla ja Facebookissa julkaisemassaan tekstissä.

Tekstissä muistutetaan, että kissa on koiran ohella Suomen suosituin lemmikkieläin. Arvioiden mukaan Suomessa on satoja tuhansia kissoja. Näistä kissoista kuitenkin hylätään arviolta 20 000 vuosittain.

Tekstissä jaetaan seuraavat lausahdukset ja kehotetaan miettimään, kuulostavatko ne tutuilta. Voisiko joku niistä päästä omasta suustasi?

"Taas se naapurin kollikissa juoksentelee tuolla pihoilla!"
"Kymmeniä hylättyjä kissoja toimitetaan kesäisin eläinsuojelun hoiviin."
"Ei kissa ole ihmiselle vaarallinen eläin!"
"Saan ampua omalle pihalle tulleen kissan!"
"Kissa saa olla irti pihalla, koska se pitää pihapiirin puhtaana!"
"Mitä sinä väität, kissanhan kuuluu päästä pihalle!"

Ainakin poliisille nämä lausahdukset ovat tuttuja. Vaikka laki velvoittaa kissanomistajia pitämään huolta lemmikistään, moni omistaja tulkitsee lakia väärin – jos edes tuntee sen määräyksiä.

Mitä laki sanoo kissoista?

Kissoista säätävät niin metsästyslaki, eläinsuojelulaki kuin järjestyslakikin.

Lisäksi kuulumme eurooppalaisen yleissopimuksen piiriin (SopS 49/1992), ja tarkennukset kansalliseen lainsäädäntöön löytyvät valtioneuvoston asetuksesta koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta (8.7.2010/674), tekstissä ohjeistetaan.

Tekstin on kirjoittanut Ville Hokkanen Itä-Suomen poliisista.

Järjestyslaki (14 §) 

Järjestyslaissa sanotaan, että kissaa ei taajamassa saa päästää lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jos sitä erikseen ei ole sallittu. Kuntopoluilla ja vastaavilla kissojen tulee ulkoilla kytkettynä.

Eläinsuojelulaki (5 §)

Taajaman ulkopuolella järjestyslaki ei velvoita pitämään kissaa kiinni. Tuolloinkaan lemmikkiä ei saa kuitenkaan jättää heitteille, vaan eläinsuojelulaki velvoittaa pitämään huolta eläimestä ja kieltää sen hylkäämisen.

Lemmikkieläinten suojelun yleissopimus

Lemmikkiä ei saa jättää heitteille myöskään lemmikkieläinten suojelun yleissopimuksen mukaan. Heitteillä oleva eläin tarkoittaa joko koditonta lemmikkiä tai sellaista lemmikkiä, joka on omistajansa kotipiirin ulkopuolella ilman valvontaa.

– Toisin sanoen pihalle päästetty kissa, joka vaeltaa pihapiirin ulkopuolelle, on jätetty valvomatta ja on siten heitteillä. Kissojen vapaana pitämisestä sekä valvomatta jättämisestä voidaan rangaista. Kyseeseen voi tulla järjestysrikkomus, eläinsuojelurikos/eläinsuojelurikkomus tai metsästyslain säännösten rikkominen, poliisin tekstissä selvennetään. 

Myöhemmin Itä-Suomen poliisi on tarkentanut sanomaansa koskien tulkintaa heitteille jätetystä kissasta. Löydät poliisin tarkennukset jutun lopusta. 

SEY on muistuttanut vapaana olevan kissan voivan myös tappaa luonnoneläimiä. Avuton rusakon, siilin tai linnun poikanen on vapaana liikkuvalle kissalle – tai koiralle – helppo saalis.

– Tavallisesti puhutaan koirien kiinnipitämisestä pesimärauhan aikana, mutta myös kissat aiheuttavat vapaana liikkuessaan tuhoa luonnoneläimille. Vapaana liikkuvat kissat tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä. Erityisesti linnut ja niiden poikaset ovat kissalle helppo saalis, SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist muistutti vuonna 2021.

Lue lisää: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"

Metsästyslaki (85 §)

Metsästyslain mukaan villiintynyt kissa on rauhoittamaton eläin. Kissan laiton tappaminen voidaan kuitenkin tulkita eläinsuojelurikokseksi tai vahingonteoksi.

Eläinsuojeluasetus ja asetus pienlemmikkien suojelusta

Eläinsuojeluasetus ja asetus pienlemmikkien suojelusta asettavat tarkempia ehtoja kissojen hoidolle.

– Asetusten mukaan kissan pitoon tarkoitettujen tilojen on oltava sellaisia, että kissalla on kuulo- ja näköyhteys ympäristössään tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen, poliisin tekstissä sanotaan.

Paikalleen kytkettynä kissaa saa pitää vain tilapäisesti ja lyhytaikaisesti, ja kissan on oltavat jatkuvassa valvonnassa. Kytkeminen paikalleen tarkoittaa lemmikin sitomista niin, että se pääsee liikkumaan vain pienellä alueella.

Miten toimia, jos näkee vapaana olevan kissan?

Poliisi kehottaa tekstissään juttelemaan ensisijaisesti vapaana kulkevan kissan omistajalle, jos hänen henkilöllisyytensä on tiedossa. 

Selvästi hylätyn kissan voi ottaa tilapäisesti haltuun, mutta eläin pitää viipymättä toimittaa löytöeläintarhalle.

Poliisi muistuttaa, ettei vapaana kuljeskeleva kissa ole itse syypää toimiinsa.

– Suurin ongelma eivät siis ole kissat vaan kissojen omistajat. Kissa ei tiedä rikkovansa lakia, vaan lemmikistään vastaa sen omistaja. Kissa ei kuulu Suomen luontoon, vaan on tarkoitettu lemmikkieläimeksi. Vastuullinen kissanomistaja pitää huolta kissastaan. 

Näin poliisi tarkensi tekstiään myöhemmin

Myöhemmin poliisi on saamansa palautteen vuoksi tarkentanut blogikirjoitusta ja sanomaansa, sillä tekstin oli tulkittu lietsovan vihaa kissanomistajia kohtaan erityisesti sen tulkinnan vuoksi, milloin kissa oikeasti katsotaan hylätyksi.

– Kissaa ei katsota automaattisesti hylätyksi tai heitteille jätetyksi, jos se on omistajansa pihapiirin ulkopuolella, vaikka yleissopimuksen suomennoksessa ja Villen kirjoituksessa asia on näin kuvattu, kirjoittaa rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Eurooppalaisen yleissopimuksen viralliset kieliversiot ovat englanti ja ranska, ja käännösongelmien vuoksi se, milloin eläimen voidaan katsoa olevan siinä määrin ilman kontrollia tai valvontaa, että sitä voidaan pitää sopimuksen määritelmän mukaisena heitteille jätettynä eläimenä, jää poliisin mukaan tulkinnanvaraiseksi.

Koko tarkennuksen näet alla olevasta julkaisusta:

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Suomessa astuu 1.1.2024 voimaan laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023). Kyseisen säännöksen 6 §:n 2 momentin mukaan hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta eikä hylätä. Säännökseen liittyvän hallituksen esityksen (HE 186/2022 vp, s. 89) mukaan eläimen hylkäämisellä tarkoitettaisiin sellaista eläimen heitteille jättämistä, jossa eläimen pitäjä ei enää millään tavoin huolehdi eläimen hyvinvoinnista eikä hän ole siirtänyt eläimen hoitovastuuta millekään muulle tähän suostumuksensa antaneelle taholle. 

– Ehkä tyypillisin esimerkki hylkäämisestä on käsillä silloin, kun vaikkapa lemmikkieläimenä pidetty kani vapautetaan tarkoituksellisesti luontoon, jossa sen oletetaan selviävän jatkossa omillaan. Eläimen hylkäämisestä on kyse esimerkiksi silloin, kun lemmikkieläin jätetään asuntoon sieltä pois muutettaessa. Esimerkiksi kissan pitämistä vapaana ei sellaisenaan pidettäisi eläimen hylkäämisenä, jos kissan pitäjä huolehtii kissan muusta hoidosta tai jos hän on siirtänyt kissan hoitovastuun tilapäisesti toiselle taholle.

Poliisin tarkennuksessa huomautetaan myös, että vuodenvaihteessa voimaan astuvassa laissa on ilmaistu selkeästi, että eläimen hylkääminen ja heitteille jättäminen tarkoittavat samanlaista menettelyä. 

– Lisäksi esitöissä todetaan selkeästi se, että vapaana kulkeva kissa ei ole heitteille jätetty eläin, jos sen muusta hoidosta huolehditaan asianmukaisesti.

Pohjolaisen mukaan osa suomalaisista kissoista on ulkoiluun tottuneita kotikissoja, joista huolehditaan asianmukaisesti eivätkä kansalliset eläinsuojeluviranomaiset, kuten poliisi, ole tähän saakkakaan tulkinnut oman pihapiirin ulkopuolella olevaa kissaa hylätyksi tai heitteille jätetyksi siten kuten yleissopimuksessa on kuvattu. 

– Suomessa vain pieni osa kissoista on hylättyjä tai heitteille jätettyjä, ja jotka hankkivat ravintonsa luonnosta ilman ihmisen antamaa hoivaa ja suojaa. Tältä osin Itä-Suomen poliisi pahoittelee blogikirjoituksen tulkintaa ja toivoo, että "kissa lasketaan takaisin pöydältä". 

Korjaus: Poliisi tarkensi tekstiään, ja juttuun tehty lisäyksiä näiden, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen tekemien tarkennusten mukaisesti 9.8.2023 klo 14.08.

Katso myös: Miksi kissoja hylätään?

Hylkäämisiä, hoidon laiminlyöntiä - kissojen kohteluun halutaan muutos 8:57
Katso video: Kissojen hylkäämisen taustalla on usein arvostuksen puute.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat