Tutkimus selvitti kissojen ja koirien vaikutuksia omistajiensa yöuniin

Nukuitko huonosti? Tuore tutkimus paljastaa, että syy huonoihin yöuniin voi piillä lemmikissä – etenkin, jos lemmikki sattuu olemaan koira.

Human-Animal Interactions -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan koiranomistajat kärsivät todennäköisimmin unihäiriöistä kuin ilman lemmikkiä asuvat, uutisoi New York Post. Myös kissanomistajien yöunet voivat häiriintyä, mutta eivät yhtä paljon kuin koirataloudessa asuvien.

Vaikka lemmikeillä voi tutkijoiden mukaan olla päiväsaikaan rentouttava vaikutus omistajiinsa, yöaikaan niillä voikin olla yöunet pilaava vaikutus.

– Lemmikit tarjoavat turvallisuudentunnetta ja kumppanuutta, mikä voi parantaa ahdistusta, stressiä ja masennusta. Toisaalta lemmikit voivat häiritä omistajiensa unta, toteaa tutkimusta johtanut Lauren Wisnieski  tiedotteessa.

Uniongelmia etenkin koirienomistajilla

Lincoln Memorialin yliopiston tutkijat selvittivät tutkimukseen osallistuneiden unihygieniahistoriaa ja ottivat selvää muun muassa kuorsauksesta, yhtäkkisistä heräämisistä, tarpeesta unilääkkeille, uneliaisuudesta tai huonon levon tunteesta sekä siitä, kestikö nukahtaminen yli viisitoista minuuttia ja siitä, nukkuivatko osallistujat vähemmän kuin kuusi tuntia yössä. Yhteensä tutkijat tutkivat dataa noin 5 500 henkilöstä. 

Verrattuna ihmisiin, joilla ei ollut koiraa, koiranomistajilla havaittiin olevan enemmän nukkumisvaikeuksia sekä unihäiriöitä, kuten uniapneaa.

Kissojenomistajilla esiintyi todennäköisemmin jalkojen nytkähtelyjä kuin henkilöillä, joilla ei ollut kissaa.

Erot unenlaadussa olivat suurempia koiranomistajien ja ei-koiranomistajien välillä kuin kissanomistajien ja ei-kissanomistajien välillä. Tutkimuksessa ei selvinnyt nukkuivatko omistajat yhdessä lemmikkiensä kanssa. Wisnieski toivoo kutenkin, että tutkimuksesta voisi olla hyötyä esimerkiksi lemmikinomistajien informoimisessa mahdollisista unihäiriöstä ja kenties ratkaisujen tarjoamisessa. Voisiko lemmikin pääsyn makuuhuoneeseen esimerkiksi rajoittaa öisin?

Varsinaista syytä lemmikkien yöunia huonontavalle vaikutukselle ei löydetty. Wisnieski sanoo, että aiemmat tutkimukset lemmikkien ja niiden omistajien unenlaadusta ovat olleet tuloksiltaan vaihtelevia. Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistu Mayo-klinikan tutkimus tuli siihen tulokseen, että koiranomistajilla oli vähintäänkin tyydyttävä unenlaatu.

Katso myös: Näin uni vaikuttaa terveyteesi

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Huonot unet lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta voivat kasvattaa myös muistisairauksien todennäköisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat