Rajut oireet veivät Päivin koiran lopulta vatsahuuhteluun ja leikkaukseen – syypääksi epäillään stressilelua: "Sanottiin, että onneksi reagoitte nopeasti"

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
KATSO MYÖS: Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille.

Päivi kertoo, että hänen koiransa joutui leikkaukseen fidget-lelun takia.

11. lokakuuta kittiläläisen Päivi Uutelan koira Fanni alkoi käyttäytyä todella oudosti. 3-vuotias japanese chin -koira liikuskeli ja äänteli todella levottomasti. Päivi huomasi, että sillä oli jonkinlainen kipukohtaus päällä.

– Se hakeutui kovasti lähelle, mutta ei kuitenkaan halunnut, että sitä kosketaan, Päivi kuvailee MTV Uutisille.

Päivi perheineen seuraili Fannin vointia pari-kolme tuntia. Päivi otti yhteyttä paikalliseen päivystävään eläinlääkäriin ja kertoi koiran ykskaks yllättäen alkaneesta erikoisesta käytöksestä.

Lääkäri epäili ensin Fannin kärsivän ummetuksesta. Hän kehotti Päiviä antamaan sille hieman parafiiniöljyä ja seurailemaan tilannetta.

Oireiden pahennuttua klinikalle

Puolen yön aikaan Fannin olo vain paheni. Se tärisi, läähätti ja oli todella levoton.

Päivi soitti paikalliseen päivystävään eläinlääkäriin. Klo 01.15 hän vei Fannin tutkittavaksi.

Lääkäri kokeilemalla tunnusteli Fannin vatsan seutua. Hän epäili, että siellä saattoi mahdollisesti jokin tukos ja antoi Fannille kipulääkettä ja kehotti oireiden jatkuessa ottamaan seuraavana päivänä yhteyttä.

Perhe palasi kotiin. Kipulääke rauhoitti Fannia, joten se tyyntyi jonkin verran.

Seuraavana aamuna veristä oksentelua

Aamulla alkoi verinen oksentelu. Kun paikallisesta eläinklinikasta ei pikaisesti vastattu yhteydenottoon, Päivi päätti viedä koiran autolla Rovaniemelle tutkittavaksi. Hänen 12-vuotias tyttärensä tuli mukaan.

Matkalta Päivi soitteli läpi pari eläinlääkäriklinikkaa. Toinen niistä lupasi ottaa Fannin vastaan.

Jotain outoa suolistossa

Fanni otettiin suoraan tutkittavaksi. Röntgenissä ei näkynyt vatsan alueella mitään kummallista. Ultraäänessä kuitenkin näkyi, että etuvatsalaukku oli hyvin turvonnut. Koiran suolistossa näytti olevan jonkinlaista limaista mössöä.

– Se näytti siltä kuin olisi ollut räjähtämässä, Päivi kuvailee.

Eläinlääkärit pohtivat, mitä ihmettä koira oli oikein syönyt. Kivut kun olivat alkaneet niin nopeasti ja yllättäen ja nyt koira oli jo näin huonossa kunnossa. 

Tytär hoksasi jotain

Silloin Päivin 12-vuotias tytär muisti jotain: hän oli katsonut TikTokista videon, jolla stressipallon sisällä olevia pieniä palluroita turvotetaan lämpimässä vedessä. Tyttö muisti, miten muutamia päiviä aiemmin 10-vuotias pikkuveli oli onnistunut puristelemalla rikkomaan huoneeseensa samankaltaisen puristeltavan lelun. Poika oli siivonnut jälkensä ja yrittänyt imuroida kaikki pallerot pois lattialta.

Kyseinen rauhoittumisen avuksi suunniteltu stressilelu eli niin kutsuttu fidget-lelu on nimeltään "Happy Toys Fidget Stretchy Mini Pineapple". Päivi kertoo, että se on puristeltava ananaksen muotoinen lelu, jonka sisällä on pieniä nuppineulanpään kokoisia palleroita. Ne turpoavat, kun ne laittaa veteen.

Päivi uskoo koiran syöneen näitä palluroita. Hän soitti kotiin ja pyysi miestä tutkimaan pojan huoneen lattiaa. Sieltä tosiaan löytyi tällaisia pienenpieniä palleroita. 

– Mies laittoi ne lattialta löydetyt pallot vesikuppiin ja ne turposivat, Päivi kertoo.

– Sillä tavalla lähdettiin hoitamaan vaivaa sitten lääkärissä.

Vatsahuuhtelu ja leikkaus

Limamössö saatiin osittain pois vatsahuuhtelulla, mutta lääkärit halusivat vielä tehdä koiralle kirurgisen leikkauksen, jotta vatsasta saataisiin varmasti pois kaikki ylimääräinen. Ultraäänitutkimuksessa ei kaikkia värittömiä palleroita pystytty havaitsemaan.

– Sanottiin, että ilman leikkausta koiralle saattaisi tulla suolikuolio, Päivi kertoo.

– Olisi ollut riskialtista lähteä kotiin ilman sitä operaatiota.

Leikkauksen jälkeen toipumaan kotiin

Leikkaus onnistui hyvin, ja muutaman tunnin päästä päästiin Fannin kanssa kotimatkalle. 

Lääkäri ohjeisti perhettä tarkkailemaan Fannin vointia pari-kolme päivää: alkaako koira syömään ja alkaako sen suoli toimia normaalisti. Leikkaushaavan parantumista tarkkailtiin kuusi päivää ja haavansuojalapun sai ottaa pois muutaman päivän päästä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Koiran toipumisessa meni pari viikkoa. Sen aikaa sillä oli yllään leikkauspuku ja se sai jälkihoidoksi määrättyjä lääkkeitä. 

Fannille ei jäänyt pysyviä vammoja, ja koiran vointi on lähtenyt palautumaan normaaliksi. Nyt se alkaa olla ihan oma itsensä.

– Meille sanottiin, että onneksi reagoitte nopeasti, että koira olisi muuten menehtynyt, Päivi kertoo.

Puristelulelun uskotaan aiheuttaneen ongelmat

Päivin mukaan syy koiran terveysongelmille ovat todennäköisesti ne lastenlelun sisältämät, koiran vatsassa turvonneet pallerot. Hänen mukaansa lääkäri epäilee Fannin syöneen vedestä turpoavia, puuvillageeliä sisältäviä kuulia, jotka ovat osa lasten lelua. Päivin mukaan lääkäri kertoi hänelle, että vastaavia tapauksia on tullut ennenkin muutamia vastaan.

– En keksi, että kotona olisi ollut mitään muuta, josta vastaavat oireet olisivat voineet aiheutua.

– Ne pallerot olivat vatsassa paisuneet todella suuriksi. Vatsaentsyymit olivat muuttaneet ne pallot sitkeäksi limaksi, kertoo Päivi.

Päivi arvelee, että poika ei luultavasti ollut onnistunut siivoamaan lattiaa kunnolla lelun rikkoutumisen jälkeen.

– Ne sisällä olevat pallot ovat niin liukkaita, että niitä voi helposti lennellä minne sattuu, Päivi kertoo.

– Emme tietenkään ostele tällaisia koiralle leluksi, hän painottaa.

Ei osata sanoa, paljonko näitä palleroita koira oli syönyt. Päivi kertoo, että pieni koira ei paljoa niitä edes tarvitse, ennen kuin suoli jo tukkeutuu.

Vastaavanlainen lelu toimi kuten he olivat arvelleet

Syyskuun alussa ostetun ja sittemmin rikkoutuneen ananaslelun poika on Päivin mukaan heittänyt jo roskiin. Koska he eivät voineet testata teoriaa kyseisellä lelulla, Päivi kertoo heidän testanneen turpoamista toisella vastaavanlaisella lelulla.

Päivin mukaan stressipallon sisällä olevat pikku pallot todella kutistuivat nuppineulan pään kokoisiksi ja turposivat noin viisinkertaisiksi päästessään veden kanssa kosketuksiin. 

Yhteydenotto Tukesiin

Päivi teki Tukesille kirjallisen selvitys- ja korvausvaatimushakemuksen. Häntä kehotettiin ensin ottamaan yhteyttä tuotteen myyneeseen kauppaan eli Levi Marketiin. Kauppa olisi tästä ensisijaisesti vastuussa. Tuotetta myydään myös muissa kaupoissa. 

Päivi kertoo, että tapausta alettiin Tukesin puolelta nyt tutkia. Hän lähetti sinne kaikki pyydetyt todisteet.

– Todennäköisesti he puuttuvat tähän.

– Tukesilta kiiteltiin, että olemme laittaneet varoitusta eteenpäin tämän asian tiimoilta, Päivi kertoo.

Yhteys tuotteen myyneeseen kauppaan

Päivi on ollut yhteydessä tuotteen myyneeseen Levi Marketiin sekä puhelimitse että sähköpostitse. Sieltä hänelle kerrottiin, että vastuu asiasta on maahantuojalla.

– Sanottiin, että maahantuoja on meihin yhteydessä ja korvaa tuotehyvitykset. Että heidän osaltaan asia päättyy tähän.

Maahantuoja muistuttaa: Tuote ei ole koirien lelu

Päivi kertoo saaneensa maahantuojayritykseltä, Happy Orangelta, vastauksen, että tuotetta ei ole tarkoitettu koiran leluksi. Koska tuotetta ei myydä tai markkinoida varsinaisesti leluna, ei yritys ota vastuuta koiran syömästä lelusta. Rikkoutuneesta lelusta Päiville luvattiin kuitenkin hyvitys.

Päivi aikoo jatkaa asian selvittelyä – tarvittaessa myös tekemällä kuluttaja-asiamiehelle ilmoituksen.

Varoituksen sana muille

Päivi päätti varoittaa muita lelun vaaroista sosiaalisessa mediassa. Hän ei usko kovin monen tietävän, miten lelun kanssa voi käydä.

Päivi on muiltakin kuullut onnettomuuksia lelun kanssa. Herkästi rikki menevä lelu voi olla vaarallinen koirien lisäksi myös lapsille.

– Tuoteselosteessa pitäisi selvemmin olla ilmaistuna, mitä lelu sisältää.

Päivin mielestä nämä eivät myöskään ole mitään pienten alle 3-vuotiaiden leluja – vanhempikin lapsi voi niitä vielä suuhunsa laittaa.

Ohjeistuksena asioida maahantuojan kanssa

Riikka Syväjärvi Levi Marketista kertoi MTV Uutisille asiakkaan olleen hänen yhteydessä asian tiimoilta lauantaina 16. lokakuuta.

– Pyysin häneltä lisätietoja sähköpostiin, jotta saamme varmennettua tuotetiedot ja hyvitettyä rikkoontuneet tuotteet hänelle, Syväjärvi kertoo.

Syväjärvi kertoo olleensa yhteydessä myös maahantuojaan, joka aikoi olla asiakkaaseen yhteydessä ja hyvittää tuotteet suoraan asiakkaalle. 

– Olen välittänyt asiakkaalle maahantuojan yhteystiedot ja ohjeistanut asiakasta hoitamaan asian suoraan maahantuojan kanssa.

Syväjärvi kertoo, että kyseisen tyyppisiä leluja ei ole enää heidän valikoimassaan myynnissä. 

Videolla kerrotaan kodin vaaroista lemmikille. Juttu jatkuu videon alla.

Lemmikkiä vaanivat jouluvaarat:"Pahimmillaan neurologisia oireita" 4:11
Lemmikille voi sattua kotona tapaturmia sesongista riippumatta. Joulu kuitenkin tuo mukanaan omat ongelmansa, kuten niin sanotut vierasesinetapaturmat, päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kuvailee.

Näin vastaa maahantuoja

Lelua maahantuovan Happy Orangen toimitusjohtaja Pasi Liukkonen kertoi MTV Uutisille, että heihin on oltu yhteydessä asian tiimoilta korvausvaatimuksen kera. 

– Olemme olleet henkilöön yhteydessä. Vaikka hänellä ei kuittia ostosta ollut esittää, olemme luvanneet asiakkaamme Levi Marketin puolesta hyvittää hänelle rikkoutuneet tuotteet, Liukkonen kertoo.

Liukkosen mukaan yritys käy tällä hetkellä asiasta keskustelua Tukesin kanssa. Liukkosen mukaan tuote on useiden testien perusteella havaittu turvalliseksi. Tuotteet testataan tarkoin ja laadunvalvontaa toteutetaan suoraan tuotteita valmistavissa tehtaissa.

Liukkonen kertoo Happy Orangen suhtautuvan vakavasti tapahtuneeseen. Happy Orange on luvannut toimittaa tuotteen Tukesille vielä erikseen testattavaksi. Liukkonen kertoo myös, että tuotteen laadulle tullaan varotoimenpiteenä vielä tekemään erillinen tarkastus Tukesin kanssa käytävien keskusteluiden lisäksi. 

– Emme tietenkään halua missään nimessä tuoda markkinoille millään tavalla vaarallisia tuotteita ja vaikka tuote onkin turvallinen oikein käytettynä, tulemme vakavasti harkitsemaan, miten tuote jatkossa tulee näkymään valikoimissamme.

Liukkonen muistuttaa, että mikään tuote ei ole ikuinen. Lelut eivät välttämättä aina kestä kovia leikkejä, joille tuotteet voivat altistua.

Liukkosen mukaan tuotteessa ovat asiaankuuluvat varoitukset ”sisältää irtoavia osia” ja ”tukehtumisvaara.” 

– Muuta vastuuta tapahtuneesta emme voi ottaa. Ihan mikä tahansa tuote voi rikkoutuessaan olla vaarallinen syötynä, hän huomauttaa.

Tukes ei kommentoi käsittelyn ollessa kesken

MTV Uutiset otti yhteyttä myös Tukesiin. Kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Jenni Mutka kertoo Tukesin saaneen tapahtumakuvaukseltaan samankaltaisen ilmoituksen.

– Tapauksen käsittely Tukesissa on vasta alussa, joten vielä tässä vaiheessa Tukes ei voi kommentoida tapauksen käsittelyä enempää, Mutka kertoo.

Mutkan mukaan normaalisti ilmoitusten käsittely menee niin, että Tukes pyrkii selvittämään tapausta sen tahon kanssa, joka on myyntiketjussa ylimpänä Suomessa. Asian käsittelyn lopputulos riippuu siitä, täyttääkö tuote sitä koskevat lainsäädännöt vaatimukset. Mutkan mukaan yritykset saattavat myös ryhtyä oma-aloitteisesti toimenpiteisiin. 

Mutkan mukaan Tukes on aiemmin saanut yksittäisiä ilmoituksia hajonneista puristeluleluista.

– Tukes valvoo leluja koskevan lainsäädännön noudattamista. Valvonta on pistokokeenomaista eikä viranomainen ennakkotarkasta leluja tai anna niille hyväksyntöjä. 

Videolla kerrotaan, mitkä joulukasvit ovat lemmikille myrkyllisiä:

Nämä joulukasvit ovat koiralle ja kissalle myrkyllisiä 1:35
Jotkin joulukasvit ovat koiralle ja kissalle myrkyllisiä.

Lue myös:

    Uusimmat