Lastenlelu pamahti rikki 3-vuotiaan käsissä – turkulaisäidiltä vakava varoitus: "En halua, että keneltäkään menee näkö tämän takia"

Katja joutui viemään 3-vuotiaan tyttärensä päivystykseen.

Lauantaina 6. maaliskuuta turkulainen kolmen lapsen äiti Katja Ojala pelästyi pahanpäiväisesti, kun lelu, jolla hänen 3-vuotias tyttärensä leikki, yllättäen pamahti voimalla rikki. Hän kertoo tapahtuneesta MTV Uutisille.

Tapaturma tapahtui illalla, kun Katja ja tytär istuivat sohvalla ja katsoivat televisiota. Toinen kolmesta lapsesta istui myös sohvalla, äidin toisella puolella.

Viikon päästä neljä vuotta täyttävä tyttö piti kädessään Kitty Antistress -keräilyeläinhahmoa, jonka äiti oli ostanut hänelle 26. helmikuuta turkulaiselta R-kioskilta. Kyseessä on pehmolelu, jonka sisällä on limainen pallo. Kun lelua puristaa, hahmon suusta tulee ulos paisuva, paljetteja sisältävä pallo.

Antistress-lelua on saatavana puppy- ja adult-versiona. Katjan tyttären lelu oli pentuversio. Lelua on ollut saatavilla muun muassa R-kioskeilla, Kärkkäisellä ja K-marketeissa.

"Hellä puristus ja sitten räjähti"

Lapsilla ei ikinä ennen ollut ollut tällaisia paljetteja sisältävää lelua, vaikka muita puristeltavia leluja olikin ollut.

– Hän sanoi minulle, että ”äiti, katso” ja puristi lelua, äiti kertoo.

Lelu räjähti ja sen sisällä ollut paljettinestemönjä lensi pikkutytön päälle. Mönjä tuli niin voimalla, että sitä lensi vieressä istuneen äidin rinnuksille. Sitä lensi myös seiniin.

– Hän ei edes painanut sitä kovakouraisesti. Hellä puristus ja sitten räjähti, Katja kertoo.

– Suurimmaksi osaksi se mönjä lensi hänen kasvoihinsa.

Pelottava tilanne

Tytär pelästyi tapahtunutta kovasti ja alkoi itkeä. Silmän ympärille tuli pieniä naarmuja.

Katja itsekin pelästyi. Hän oli huolissaan siitä, vaurioituisiko tytön silmä.

Tyttären hiukset ja vaatteet olivat täynnä tähtimönjää, joten äiti vei hänet suihkuun.

Piti lähteä päivystykseen

Tarkoitus oli käydä nukkumaan, mutta Katja huomasi, että tytön vasen silmä näytti oudolta. Alhaalta silmäluomen alta näkyikin paljettitähden kulma. 

– Se oli painunut ihan silmän alle.

Katja soitti Turun yliopistolliseen keskussairaalaan ja heitä pyydettiin tulemaan päivystykseen.

– Hoitajat olivat hieman ihmeissään, että näin oli tapahtunut.

Silmään oli mennyt useampikin pikkuinen tähti

Tytön silmä puudutettiin, minkä jälkeen tähteä alettiin poistaa sieltä. Poiston yhteydessä huomattiin, että ylhäällä silmäluomen alla oli toinenkin sininen tähti, joka sekin poistettiin.

Silmää tutkittiin tarkemmin ja kävi ilmi, että sinne oli mennyt kaiken kaikkiaan viisi muutaman millimetrin kokoista tähteä. Kolme niistä oli läpinäkyviä. Ne paljastuivat vasta, kun silmää tutkittiin silmän pinnan värjäämiseen tarkoitetulla fluoreseiinilla, jolla selvitetään, onko silmä vaurioitunut.

– Ei niitä olisi mitenkään pystynyt paljaalla silmällä huomaamaan ilman sitä värjäysainetta.

Käynti päivystyksessä oli nopea. He pääsivät saman tien hoitoon ja kotiinkin jo puoli tuntia myöhemmin.

– Toimenpiteet sujuivat oikein hienosti. Hän on todella reipas tyttö, äiti kehuu.

Silmätippoja ja hoitavaa rasvaa viikoksi

Nyt Katjan tytär voi hyvin. Hän sai silmätippoja ja rasvaa, jota laitetaan yöksi. Niitä pitää käyttää viikon verran. 

– Lääkäri sanoi, että todennäköisesti tästä ei koidu mitään pysyvää haittaa. Jos silmä kipeytyy tai tulehtuu jälkikäteen, mikä on todennäköistä, kun silmää on kaiveltu, pitää mennä näytille. Vielä ei ole tullut mitään sellaista.

Lelu vedetty myynnistä

Ennen lääkärikäyntiä Katja oli huolissaan, menisikö tyttäreltä näkö. Kun tilanne oli ohi ja mieli vähän rauhoittunut, häntä alkoi kuitenkin ennen kaikkea raivostuttaa. 

Lääkärin mukaan tyttären silmästä olisi pahimmillaan voinut mennä näkö, sillä paljetit olivat niin teräviä ja niitä oli paljon. 

– Sitä hän ihmettelikin, että miksi tyttö ei valita kipua. En ymmärrä minäkään, mutta tyttö on vain sellainen, että ei valita kipua.

Äiti kiittelee Tyksin lasten ja nuorten päivystyspoliklinikan lääkäreitä ja hoitajia hänen tyttärensä saamasta hoidosta.

– He olivat sydämellisiä, ammattitaitoisia ja osasivat ottaa pienen tytön juuri oikealla tavalla vastaan. 

Katja laittoi tapahtuneesta viestiä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille kuvan kera. Hän laittoi viestiä myös R-kioskille, josta lelun oli ostanut. Kummaltakaan taholta ei vielä ole vastattu suoraan hänelle.

MTV Uutiset sai lelua maahantuoneelta Lehtipisteeltä tiedon, että tuotteesta on saatu yksi reklamaatio, ja tuotteen valmistajaan Espanjassa on oltu yhteydessä. Vaikka tuote täyttää maahantuojan mukaan leluille lainsäädännössä asetetut vaatimukset, on se varotoimenpiteenä päätetty vetää myynnistä.

Somessa varoitus muille vanhemmille

Äiti varoitti tapahtuneesta myös sosiaalisessa mediassa. 

– Halusin varoittaa vanhempia, kun tiedän, miten hittituotteita tällaiset lelut ovat. En halua, että keneltäkään menee näkö tämän takia.

Katja kertoo saaneensa paljon viestejä, joissa muutkin kertovat, että lelun sisällä oleva pallo on räjähtänyt tai hajonnut ihan normaalissa käytössä.

Ei enää tätä lelua 

Myös Katjan toinen lapsi oli hipelöinyt kyseistä lelua R-kioskilla. Se oli kuitenkin jäänyt ostamatta.

– Onneksi ei ostettu toista.

Myös 3-vuotias oli sitä mieltä, että tätä lelua ei Ojalan perheeseen enää osteta.

– Hän sanoi heti, että ei enää ikinä osteta tällaista lelua. Sanoin, että ei todellakaan, Katja kertoo.

Asiantuntija kertoo videolla, miksi "tyttöjen ja poikien leluista" pitäisi jo luopua.

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41


Lue myös:

    Uusimmat