Valot, narut ja myrkylliset kukat – varmista turvallinen joulu lemmikille ja huomioi nämä yleiset vaaranpaikat: "Oman mielenrauhansa takia olisi hyvä..."

Näin nopeasti kissa tekee lähempää tuttavuutta joulukuusen kanssa 1:01
Näin nopeasti kissa tuhoaa joulukuusen... Vai tuhoaako sittenkään?

Joulu on iloinen yhdessäolon juhla, johon ottavat osaa myös perheen lemmikit. HESY jakoi vinkit lemmikkiperheiden turvalliseen joulunviettoon.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että monet ihmisille täysin turvalliset joulunviettotavat voivat olla vaaraksi lemmikille.

Jouluruoissa ja kodin joulusisustuksessa on aina mietittävä lemmikin turvallisuutta. Erityisen tärkeää varovaisuus on niissä perheissä, joissa lemmikin kanssa vietetään ensimmäistä yhteistä joulua.

– Korona-ajan lemmikkibuumin takia eläimiä on nyt paljon ensilemmikkeinä. Oman mielenrauhansa takia kaikkien lemmikkiperheiden olisi lisäksi hyvä selvittää etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläinlääkäriaseman yhteystiedot, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ohjeistaa.

Myös jo varttuneemman lemmikin omistajan on syytä kerrata, kuinka turvata turvallinen joulu myös perheen karvaisemmille jäsenille.

Alla on HESYn listaamia yleisiä vaaranpaikkoja, jotka tiedostamalla kokemattomatkin eläimenomistajat voivat vähentää joulunviettoon liittyvää onnettomuusriskiä.

Koristeissa piilee vaara

Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.

Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata heti lahjapakettien avaamisen jälkeen kannelliseen säilöön seuraavaa vuotta varten tai roskakoriin, jonka kansi on tiiviisti kiinni. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen. 

Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin tassua, suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esimerkiksi glyserolia tai pieni määrä etyleeniglykolia jäätymisenestoon. Ne ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille.

Jouluvalot saattavat johtaa sähköiskuun

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina paikalta poistuttaessa. Joulukodin voi somistaa myös paristokäyttöisillä LED-valoilla.

Kynttilät on sammutettava aina huoneesta poistuttaessa. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Ole tarkka joulukasvien kanssa

Internet on pullollaan videoita, joissa kissat tavalla tai toisella onnistuvat kaatamaan, kiipeämään tai jopa tuhoamaan joulukuusen. Kuusi onkin syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissat ja koirat saattavat intoutua syömään kuusenneulasia ja -oksia, mutta ne voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

Katso yllä olevalta videolta, tuhoaako Luna-kissa joulukuusen!

Monet suositut joulukukat, kuten muun muassa hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Lemmikille omat herkut

Monet ihmisten jouluherkut, kuten suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat, mantelit sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikeille. Siksi roska-astioiden kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia.

Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Anna joulurauha

Jouluhulinan keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan ja rauhoittumaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

– Anna lemmikillesi lahjaksi aikaa. Tarjoa lemmikillesi iloinen leikkihetki, jonka tempon ja keston lemmikki saa määritellä, Immonen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat