Muistathan? Nämä jouluruoat ovat koiralle vaarallisia: "Moni kokematon koiranomistaja ei tiedä..."

Nämä joulukasvit ovat koiralle ja kissalle myrkyllisiä 1:35
Videolla tärkeä listaus: Nämä joulukasvit ovat koiralle ja kisalle myrkyllisiä!

Tietyt joulun herkut ovat koiralle vaarallisia, muistuttaa vakuutusyhtiö If.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan korvanneensa viime jouluna runsaasti etäeläinlääkärikäyntejä, joiden syynä oli se, että koira oli syönyt suklaata, rusinoita ja kinkun paistorasvaa. Vuoden 2019 jouluaaton ja uudenvuodenpäivän välisenä aikana järjestetyistä etäeläinlääkärikäynneistä 10 prosenttia liittyi myrkytyksiin, mikä on noin viisi kertaa enemmän kuin tavallisena kuukautena.

– Moni kokematon koiranomistaja ei tiedä, että suklaan sisältämät teobromiini ja kofeiini ovat koiralle suoranaisesti myrkyllisiä. Usein taustalla on toki vahinko, eli vaikkapa sohvapöydälle unohtuu avattu konvehtirasia, kertoo Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa tiedotteessa.

Nämä jouluherkut ovat koiralle vaarallisia:

  • Suklaa: se, mikä määrä suklaata on vaarallista, riippuu suklaasta ja koiran koosta. Mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se on. Koira voi oirehtia suklaan syönnin jälkeen niin, että sillä on huono olo, se oksentaa, ripuloi ja sen vatsaa koskee.
  • Rusinat ja viinirypäleet: jos koira pääsee mussuttamaan viinirypäleitä, seurauksena saattaa olla munuaisvika. Kaikkiin koiriin ne eivät vaikuta yhtä voimakkaasti, mutta joskus jo muutamakin rypäle voi olla haitallinen.
  • Kinkun paistorasva: koiran vatsalle rasvainen ja suolainen ruoka on liian tuhtia mättöä ja pahimmillaan seurauksena voi olla haimatulehdus. Jos koira on syönyt liikaa suolaa, se yleensä oksentaa.
  • Piparit ja pullataikina: pipareissa on soodaa, joka voi aiheuttaa koiralle ilmavaivoja. Pullataikina puolestaan sisältää hiivaa, joka alkaa käydä koiran vatsalaukussa ja synnyttää koiralle myrkyllistä alkoholia.

If muistuttaa, että myös paljon suolaa syönyt koira voi tarvita eläinlääkärillä käyntiä, sillä sen munuaiset saattavat vaurioitua.

Pois koirien ulottuvilta

Elomaa suosittelee, että houkuttelevan tuoksuiset jouluherkut pidettäisiin lemmikkien ulottumattomissa. Erityisen tarkkana jouluherkkujen kanssa kannattaa olla lapsiperheissä, sillä lapset saattavat syöttää lemmikille vaarallisia herkkuja tarkoituksella tai jättää niitä ymmärtämättään koiran saataville.

– Jos haluaa hemmotella koiraa jouluna, sille kannattaa hankkia koirille tarkoitettuja herkkupaloja – ja muistaa niidenkin määrässä kohtuus.

Jos kuitenkin käy köpelösti...

Mikäli oma karvaturri on kuitenkin syönyt runsaasti suklaata, rusinoita tai viinirypäleitä, kannattaa ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin. Se on joulunpyhien aikaan nopein tapa saada apua oireiden arviointiin ja jatkohoitoon. 

– Jos koira on päässyt käsiksi juhlaruokiin ja sillä on huono olo, vointi parantuu yleensä oksentamisen, ulostamisen ja lepäämisen jälkeen. Pidä raikasta vettä saatavilla, koska suolainen ruoka janottaa koiraa. Jos huonovointisuus jatkuu pitkään, vie koira eläinlääkäriin, neuvoo Elomaa.

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat