Raju veriteko tallentui videolle: Mies yritti surmata ex-vaimonsa puukottamalla ammattiopiston käytävällä Vaasassa – hovioikeus piti tekoa murhan yrityksenä ja korotti tuomiota vuosilla

Mies yritti puukottaa ex-vaimonsa keskellä vaasalaista koulua 1:53
Videolla näkyy, miten määrätietoisesti mies yritti surmata entisen vaimonsa. Teossa käytetiin suurehkoa keittiöveistä. Veitsi näytetään videolla, kun yksi tekoon puuttuneista miehistä pitelee sitä teon keskeyttämisen jälkeen. Videota on sumennettu sivullisten henkilöiden yksityisyyden suojelemiseksi.

Vaasan hovioikeus on antanut ratkaisunsa niin sanotussa Vamian puukotuksessa, jossa mies yritti surmata entisen vaimonsa Vamian ammattiopistossa lokakuussa 2018. Hovioikeus pitää tapausta murhan yrityksenä ja korotti käräjäoikeuden antamaa tuomiota.

Vastaaja oli lyönyt entistä puolisoaan koulun käytävällä ensin nyrkillä kasvoihin ja tämän jälkeen seitsemän kertaa veitsellä ylävartaloon ja niskaan.

Käräjäoikeus piti tekoa henkirikoksen yrityksenä, sillä käräjäoikeuden mukaan tekoa ei oltu tehty murhan tunnusmerkistön edellyttämällä tavalla vakaasti harkiten. Käräjäoikeus tuomitsi vastaajan tapon yrityksestä viiden vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan asianomistajalle vahingonkorvauksia.

Sekä syyttäjä, asianomistaja ja vastaaja valittivat tuomiosta

Syyttäjä, asianomistaja ja vastaaja valittivat käräjäoikeuden antamasta tuomiosta. Vastaaja itse katsoi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn eikä henkirikoksen yritykseen. Syyttäjän ja asianomistajan mukaan teko oli puolestaan murhan yritys.

Hovioikeus oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa siitä, että vastaaja oli tarkoittanut tappaa asianomistajan, ja että hän oli voinut pitää asianomistajan kuolemaa tekonsa vähintään varsin todennäköisenä seurauksena. Se, että asianomistajalle ei ollut aiheutunut hengenvaarallisia vammoja, oli johtunut sattumasta. Tästä syystä kyse oli henkirikoksen yrityksestä.

Hovioikeus: tekoa edelsi vakava harkinta

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi, että tekoa oli edeltänyt vakaa harkinta.

Vastaaja oli asiassa esitetyn näytön perusteella pitänyt asianomistajan surmaamista varteenotettavana toimintavaihtoehtona kunniansa puhdistamiseksi. Hovioikeus katsoi vastaajan myös varautuneen tekoon ottamalla keittiöveitsen mukaansa koululle. Lisäksi tekoa pidettiin myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, joten hovioikeus luki vastaajan syyksi murhan yrityksen.

Vastaajan tuomiota korotettiin. Vuonna 1969 syntynyt Ali Rashid Majeed Majeed tuomittiin kahdeksan vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi hovioikeus korotti asianomistajalle teon aiheuttamasta kärsimyksestä tuomittua vahingonkorvausta 8 000 euroon. 

Lue myös:

    Uusimmat