Valvontakameratallenne tallensi julman puukotuksen – ex-mies yritti surmata vaimonsa ”kunnian” takia

1:53
Videolla näkyy, miten määrätietoisesti mies yritti surmata entisen vaimonsa. Teossa käytetiin suurehkoa keittiöveistä. Veitsi näytetään videolla, kun yksi tekoon puuttuneista miehistä pitelee sitä teon keskeyttämisen jälkeen. Videota on sumennettu sivullisten henkilöiden yksityisyyden suojelemiseksi.

Lokakuussa vaasalaisen ammattiopisto Vamian käytävillä tehty tapon yritys tallentui koulun valvontakameralle. Videosta ilmenee miehen määrätietoisuus lyödessään entistä vaimoaan veitsellä.

Henkirikoksen yritys tapahtui opiskelijoiden siirtyessä lounastunnille. Miehen ja naisen välinen avioero oli tullut voimaan vasta kuukautta aiemmin.

Videolla näkyy, että mies lyö naista ainakin seitsemän kertaa veitsellä kohdistaen iskut tämän ylävartaloon ja niskaan.

– Sitten yhtäkkiä [nainen] tunsi jotain kuumaa selässään ja näki samalla, että Majeedilla oli kädessään se veitsi ja yritti lyödä sillä kasvojen korkeudelle. [Nainen] ei muista mitä sen jälkeen tapahtui, tuomiossa kerrotaan.

Sivulliset estivät kuoleman

Mies käytti Hasaki-merkkistä keittiöveistä, jonka terä oli noin 18 senttimetriä pitkä ja enimmillään noin 4 senttimetriä leveä. Iskut eivät kuitenkaan onnekkaasti uponneet syvälle, vaan olivat typistyneet naisen selkäreppuun ja vaatteisiin. Naisen seurassa olleet miehet, muun muassa entinen poliisimies puuttuivat hyökkäykseen ja saivat taltutettua miehen ja vietyä tältä puukon. Miestä myös vahdittiin tämän istuessa sohvalla poliisia odottaessa.

Nainen sai vähäisiä vammoja, ja esimerkiksi hänen hampaastaan lohkesi palanen. Tilannetta kuvattiin kuitenkin potentiaalisesti hengenvaaralliseksi. Uhrin kuolema olisi kaulan alueelle suunnatussa puukoniskussa varsin todennäköisin seuraus.

Oikeuden mukaan teko jäi yrityksen asteelle juuri ulkopuolisten henkilöiden puuttumisen ansiosta.

– Tässä tapauksessa ulkopuolisten henkilöiden nopea väliintulo on edellä tarkemmin selostetulla tavalla keskeyttänyt voimakkaampien ja useampien veitseniskujen osumisen, tuomiossa todetaan.

Mies kiisti henkirikoksen yrityksen

Mies kiisti yrittäneensä surmata naista ja kertoo hetken mielijohteesta ja suutuspäissään yrittäneensä vain pahoinpidellä naisen veitsellä.

Teon taustalla oli miehen mukaan hänen ja naisen erimielisyydet Turkissa sijaitsevan asunnon jakamisesta. Lisäksi miehestä naisen uusi miesystävä oli miehestä provosoinut häntä. Oma osuutensa asiassa oli miehen halu ”puhdistaa kunniansa”. Hän väitti, ettei kyseessä ollut henkirikoksen yritys vaan eräänlainen esitys maineen palauttamiseksi. Veitsen hän kertoi unohtaneensa laukkuunsa aiemmin.

– [Nainen] oli omalla käyttäytymisellään myös tehnyt Majeedin muiden arabitaustaisten ihmisten silmissä naurunalaiseksi. Hänen tarkoituksenaan on ollut kulttuurinsa mukaisesti myös puhdistaa kunniansa näytelmän avulla, koska vaimonsa oli pettänyt häntä, tuomiossa kerrottiin miehen perustelleen.

Vaikka mies oli jo aiemmin uhannut naista tappamisella ja tuonut veitsen ennalta mukanaan, oikeus katsoi, ettei ennakkosuunnittelu ollut yltänyt sille tasolle, että tekoa voitaisiin pitää vakaasti harkittuna. Oikeus katsoi, että osapuolten välinen erimielisyys oli voinut johtaa tilanteen laukeamiseen. Tekoa ei myöskään pidetty erityisen julmana ja raakana. Siksi kyseessä katsottiin olevan tapon yritys murhan yrityksen sijaan.

11 000 euron korvaukset

Vuonna 1969 syntynyt Ali Rashid Majeed Majeed tuomittiin laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä 5 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio on oikeuden mukaan tuntuvasti tyypillistä tapon yritystuomiota ankarampi.

Pahoinpitely ja laiton uhkaus tapahtuivat naisen ja miehen laitettua viime vuoden tammikuussa avioerohakemukset vireille. Mies oli uhannut tappavansa naisen ja lyönyt tätä kasvoihin avokämmenellä, kuristanut ja lyönyt rintakehään kengällä. Hän myös kaatoi naisen maahan ja jatkoi maassa kuristamista.

Majeed määrättiin myös korvaamaan naiselle yhteensä 11400 euroa henkisestä kärsimyksestä, kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja