Radion kamarikuoron johtaja kutsuttiin Hiroshimaan perustamaan kuoroa

Radion kamarikuoron taiteellinen johtaja ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston kuoronjohdon lehtori Timo Nuoranne on kutsuttu Hiroshimaan, Japaniin perustamaan ammattikuoroa.

Nuoranne on nimitetty kuoron perustaneen musiikkiyliopiston Elisabeth University of Musicin vierailevaksi professoriksi alustavasti ainakin kolmeksi vuodeksi.

Kuoronjohtaja vietti jo kesäkuun Hiroshimassa valitsemassa koelaulujen perusteella 18 sekakuorolaista. Suurin osa heistä on yliopiston entisiä oppilaita.

Lokakuussa Nuoranne matkaa Hiroshimaan kahdeksi kuukaudeksi kuoroa johtamaan. Hän kertoo saavansa kehittää kuoroa rauhassa. Ensimmäisen konsertin on määrä olla 15. joulukuuta, jolloin kuoro esittää kirkkomusiikkia eri vuosisadoilta.

-Japanissa on yli 20 musiikkiyliopistoa, jotka joutuvat kamppailemaan olemassaolostaan. Yliopistoihin pyrkivien määrän on Japanissa ennustettu vähenevän vuodesta 1995 vuoteen 2009 mennessä 40 prosenttia.

Opiskelijoiden houkuttelemiseksi musiikkiyliopistojen pitää keksiä oma erikoinen juttunsa, josta ne tunnetaan, Nuoranne perustelee kuoron perustamista.

-Japanissa kuoroharrastus on yleinen, mutta kuoronjohtoa ei opeteta kunnolla kuten meillä, siksi yliopisto halusi täältä johtajan, joka laittaa kuoron käyntiin. Skandinavian ja Baltian kuorokulttuurin ansiosta voimme röyhistää rintaamme, meillä on hyvää musiikkia, uusia sävellyksiä ja erinomaisia kuoroja.

Yksin Hiroshiman alueella on satoja kuoroja. Japanilainen erikoisuus ovat perheenemäntien muodostamat äitikuorot, "Mothers´choruses".

-Hiroshimassa järjestetään ensi kesänä valtakunnallinen naiskuorojen tapahtuma, johon niitä tulee valtavasti. Todennäköisesti olen silloin siellä ja osallistun tapahtumaan opettajana, Nuoranne iloitsee.

Elisabeth Universityn satsaus on Nuoranteen mukaan maailmanlaajuisestikin merkittävä. Ei ole tavallista, että joku perustaa uuden ammattikuoron, jonka laulajille maksetaan palkkaa.

-Tai oikeastaan se on puoliammattikuoro, sillä harjoituksia on pari kertaa viikossa, kuoronjohtaja täsmentää.

Vanhaa ja uutta

Nuoranne haluaa kokeilla kuoron kanssa eri tyylejä, jotta näkee mikä kokoonpanolle istuu parhaiten. Aluksi ohjelmisto koostuu lähinnä länsimaisesta klassisesta repertuaarista, mutta Nuoranne kerää jo pikkuhiljaa japanilaista uutta kuoromusiikkia takataskuun. Kun kuoro kehittyy, on tärkeää, että sillä on japanilaista musiikkia viemisinään ulkomaille.

-Aion luoda kontakteja japanilaisiin säveltäjiin, olisi kiva saada heiltä musiikkia enemmänkin. Japanissa on säveltäjiä, jotka kirjoittavat kuorolle, ja siellä kuulee myös paljon kansanlauluista sovitettua musiikkia.

Nuoranne toivoo, että uudesta kuorosta kehittyy instrumentti, joka innostaa uusia säveltäjiä kuoromusiikin pariin.

-Vanha musiikki on Japanissa tällä hetkellä hyvin suosittua. Yksi työnantajani toiveista oli, että kuoro voisi keskittyä renessanssiin ja sitä vanhempaan musiikkiin. En ole kuitenkaan halukas johtamaan vain yhteen tyylisuuntaan erikoistunutta kuoroa, mielestäni ohjelmistossa pitää olla myös uutta musiikkia.

Yliopisto toivoo myös, että kuorolta ilmestyisi pian levy, joka toimisi sen käyntikorttina ja kasvattaisi tunnettuutta Japanissa. Levytys on Nuoranteen mukaan mahdollinen ehkä jo ensi kesänä, sillä alku näyttää lupaavalta.

Kuorolaiset ovat taitavia laulajia. Kuoro on nimetty musiikkiyliopiston mukaan Elizabeth Singersiksi. Nuoranne kertoo yliopiston olevan jesuiittojen perustama katolinen opinahjo, joka vastaa Sibelius-Akatemiaa, mutta on paljon pienempi. Yliopiston amerikkalainen rehtori löysi maailmalla arvostetun Timo Nuoranteen Sibelius-Akatemian avustuksella. Hän kävi maaliskuussa seuraamassa Nuoranteen harjoituksia ja opetusta, ja päätös oli nopeasti tehty.

Kieli haasteena

Suurin haaste Nuoranteen työssä on kieli. Japanissa osataan huonosti englantia ja siksi asioiden hoitaminen on hankalaa.

Lisäksi kuoronjohtajan on opetettava kuorolaisia lausumaan muun muassa englantia, latinaa ja saksaa oikein.
-Kaikki kuoron jäsenet ovat ottaneet laulutunteja ja laulaneet vieraskielistä musiikkia ennenkin, mutta välttämättä heidän japanilainen laulunopettajansa ei ole osannut ihan kaikkea opettaa.

Nuorannetta hiukan jännittää, miten kuoro on edistynyt kun hän lokakuussa palaa Hiroshimaan. Kuorosta valittiin kaksi konserttimestaria, jotka harjoituttavat kuoroa Nuoranteen ollessa Suomessa. Molemmat ovat kokeneita kuoronjohtajia, mutta kumpikaan ei ole ennen työskennellyt tämän tasoisen joukon kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat