Mainos

Radiolegenda Carl-Erik Creutz kuollut

Yleisradion legendaarinen radiokuuluttaja Carl-Erik Creutz on kuollut. Creutz menehtyi sairaalassa Helsingissä 88 vuoden iässä. Carl-Erik Creutz aloitti työt Yleisradiossa kuuluttajana vuonna 1939 ja tuli suomalaisille tutuksi sotavuosista lähtien. Eläkkeelle Creutz jäi Yleisradiosta vuonna 1976.

Creutz, Carl-Erik

Suomalaisten radioäänten aateliin kuulunut Carl-Erik Creutz kuoli tänään sairaalassa Helsingissä 88 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Padasjoella 14. kesäkuuta 1911. Carl-Erik Creutz aloitti uransa kuuluttajana Yleisradiossa vuonna 1939. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi kreivi Creutzin nimellä, ja hänen yleisönsä kattoikin laajan kirjon. Täysin kaksikielisenä hän työskenteli niin suomen kuin ruotsin kielelläkin.

Creutzin ääni tuli suomalaisille läheiseksi sotavuosista alkaen. Yleisradion pääkuuluttajaksi Creutz nimitettiin vuonna 1956. Hän oli äänen monitoimimies ja vieraili päätyönsä ohella mm. ohjelmatoimittajana radion ruotsinkielisessä toimituksessa ja toimi lukijana monissa suomalaisissa elokuvissa. Niin ikään Ylen legendaarisiin ääniin kuuluva Pentti Fagerholm muistelee edesmennyttä työtoveriaan ja esimiestään lämmöllä. Creutz ja Fagerholm työskentelivät yhdessä 21 vuotta. -Vaikka Creutz olikin esimies, hän tuntui ennemminkin pelkältä työtoverilta. Hän oli jämpti, mutta ystävällinen mies, joka oli kyllä tarvittaessa pedantti, mutta osasi olla sitä myönteisessä mielessä. Esimiehenä hän ohjasi alaisiaan pikemminkin omalla esimerkillään kuin sanoilla. Jos tuli aihetta huomauttamiseen, sen Creutz teki hyvin hienotunteisesti, muistelee Fagerholm.

Perfektionistiksi isäänsä kuvaa myös Richard Creutz, yksi Carl-Erik Creutzin viidestä lapsesta. -Isälle oli kunnia-asia selvittää, miten ulkomaalaiset nimet lausutaan oikein. Eläkkeellä ollessaan hänellä nousivatkin usein karvat pystyyn, jos radiossa tai televisiossa lasketeltiin nimiä väärin. Sähköisten välineiden huolimattomuudet suomen kielessä harmittivat ammattimiestä muutoinkin, kertoo Richard Creutz. Kreivi Creutz jäi eläkkeelle Yleisradiosta vuonna 1976, mutta tunnetulla äänellä oli kysyntää myös virkavuosien jälkeen. Ääninauhojen ja televisiofilmien lisäksi Creutzin ääni elääkin edelleen mm. lukuisissa sokeain äänikirjoissa. Eläkevuotensa Carl-Erik Creutz vietti Helsingin Munkkivuoressa vaimonsa ja koiransa kanssa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.