Pysäyttävät luvut julki: Suomalaiset elävät yli varojensa – joka kolmas kotitalous on velkaantunut

6:55
Huomenta Suomessa keskusteltiin kotitalouksien velkaantumisesta.

Suomalaisten kotitalouksien asuntovelallisuus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, ilmenee tiistaina julkaistusta valtiovarainministeriön selvityksestä.

Selvityksen mukaan vuonna 2017 joka kolmannella kotitaloudella oli asuntovelkaa. Velan määrä on lähes 99 000 euroa asuntovelkaista kotitaloutta kohti.

Kun asuntovelan määrät suhteutetaan asuntovelkaisten käytettävissä oleviin vuosituloihin, asuntovelan ja tulojen suhde oli vuonna 2017 keskimäärin 180 prosenttia.

Vielä vuonna 2002 asuntovelkaa oli keskimäärin 44 000 euroa asuntovelkaista kotitaloutta kohti ja 121 prosenttia suhteessa asuntovelkaisten tuloihin.

Selvityksen mukaan kasvaneen velkaantumisen taustalla ovat muun muassa alhainen korkotaso, pidemmät asuntolainojen takaisinmaksuajat, lyhennysvapaat ja kulutusluottojen tarjonnan monipuolistuminen, jotka ovat lisänneet velkaantuneisuutta ja hämärtäneet kotitalouksien kokonaiskuvaa velkaantumisen riskeistä.

Valtaosa kotitalouksien velasta on asuntovelkaa, ja huomattava osa tästä velasta on kasautunut tuloihinsa nähden eniten velkaantuneille kotitalouksille.

Nykyään otetaan isompia lainoja pidemmillä takaisinmaksuajoilla

Selvityksessä ilmenee, että nykyään kotitaloudet ottavat huomattavasti isompia asuntolainoja pidemmällä takaisinmaksuajalla kuin aiemmin.

1990-luvun lopussa uudet asuntolainat olivat Suomessa kestoltaan tyypillisesti noin 10–15 vuotta. 2010-luvulla uudet asuntolainat ovat olleet tavallisesti noin 20–25 vuoden pituisia.

Takaisinmaksuaikojen pidentyminen ja korkotason madaltuminen ovat mahdollistaneet velkaantuneisuuden kasvun ilman, että asuntovelallisten kuukausittainen velanhoitorasitus on toistaiseksi merkittävästi kasvanut.

Pidempi laina-aika jakaa velanhoitorasituksen useammaksi vuodeksi, mutta kokonaisuutena laina tulee kuitenkin aina sitä kalliimmaksi, mitä pidempi sen kesto on. 

Samalla kun luottosopimusten mukaiset asuntolainojen takaisinmaksuajat tuplaantuivat, selvityksen mukaan keskivertoasuntovelallisen asuntovelkaantuneisuuskin kaksinkertaistui.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja