Mainos

Pyöräilijä törmäsi hiprakassa kävelijään aiheuttaen vakavan aivovamman – "Ei pysty syömään ilman apua"

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan miehen sakkoihin, kun hän pikkuhiprakassa törmäsi pyörällään kävelijään ja aiheutti uhrille erittäin vaikean aivovamman.

Törmäys tapahtui Ilmalanrinteessä Hakamäentien kupeessa kesäkuussa 2015. 24-vuotias ajoi alamäkeä kevyenliikenteen väylää, kun hän törmäsi jalankulkijaan.

Uhri löi päänsä asvalttiin ja sai erittäin vaikean aivovamman. Mies joutui sairaalaan ja heräsi kahden kuukauden päästä. Hän ei enää pysty syömään ilman apua ja kärsii muistiongelmista: Jaloissa ja käsissä on tunnottomuutta. Työkykyistä miehestä ei enää tule.

24-vuotias puhalsi poliisin seulonta-alkometriin tuloksen 0,34 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Rattijuopumuksen raja on 0,22 milligrammaa.

"Jalankulkija tuli eteen"

Oikeudessa pyöräilijä kiisti, että alkoholi olisi vaikuttanut tapahtumiin. Hän kertoi olleensa pelaamassa jalkapalloa ja nauttineensa neljä pientä keskiolutta. Kello oli tapahtuma-aikaan noin 22 illalla, eikä vauhtia ollut paljon.

Pyöräilijä sanoi nähneensä puhelimeen puhuvan jalankulkijan hyvän aikaa ennen törmäystä. Pyöräilijän mukaan syy törmäykseen oli jalankulkijan yllättävä liike. 24-vuotias kertoi jalankulkijan pyörähtäneen ennalta-arvaamatta hänen eteensä.

Oikeus totesi kuitenkin, että pyöräilijä oli yrittänyt ohittaa jalankulkijan liian läheltä, jolloin jalankulkijan liike katsottiin ennalta-arvattavaksi.

Liikennejuopumus nurin

Miehen puhallustulos ylitti autoilun rattijuopumusrajan - tulos 0,34 mg vastaa promilleissa noin 0,8:aa. Polkupyöräilijöille ei ole promillerajaa, vaan liikennejuopumuksesta voidaan tuomita jos pyöräilijä aiheuttaa vaaraa toisille.

Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että moottorittomien ajoneuvojen kuljettajan päihtymystilan raja on korkeampi kuin autoilijoilla.

Tässä tapauksessa käräjäoikeus päätteli, että 24-vuotiaan kyky ajaa pyörää ei ollut huonontunut merkittävästi. Törmäys aiheutui huolimattomuudesta, ei päihtymyksestä.

15 000 euron korvaukset

Oikeus langetti 24-vuotiaalle 50 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy 350 euroa.

Uhri vaati 25 000 euron korvausta kivusta, särystä ja haitasta, mutta käräjäoikeus katsoi oikeaksi summaksi 15 000 euroa.

24-vuotiaan on lisäksi maksettava uhrille 2600 euroa ansionmenetyksestä ja myös 1300 euroa oikeudenkäyntikuluja. 

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.