Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Puutarhaetanat riesana? Näin valmistat lehtokotiloista ruokaa

Puutarhan lehtokotiloita voi käyttää ruoanlaitossa ulkomaisten tuontietanoiden tapaan. Kuvan annoksessa on käytetty ulkomaisia etanoita.
Puutarhan lehtokotiloita voi käyttää ruoanlaitossa ulkomaisten tuontietanoiden tapaan. Kuvan annoksessa on käytetty ulkomaisia etanoita.
Julkaistu 07.06.2013 12:28(Päivitetty 07.06.2013 12:42)

Puutarhan lehtokotiloista voi loihtia todellista gourmetruokaa!

Suomalaisista puutarhoista löytyy lehtokotiloita riesaksi asti. Niitä voi kokeilla hävittää monenlaisin eri konstein, mutta kaikista ekologisin tapa lienee niiden valmistaminen ruoaksi. Porvoolaisen etanaravintola Timbaalin omistaja Merja Tammi kertoo, miten lehtokotiloista voi valmistaa herkkuruokaa. Tammi kuvailee lehtokotiloiden makua taivaallisen hyväksi ja ravintoloitsijan mukaan ne voittavat maussaan jopa suuret ulkomaiset tuontietanat.

– Lehtokotiloiden valmistamiseen vaaditaan paljon töitä, mutta onneksi materiaalia löytyy runsaasti luonnosta. Siitä voikin tehdä hauskan talkoojutun, Merja Tammi vinkkaa.

Lehtokotilo, Arianta arbustorum (Lehtikuva)
Tältä näyttää lehtokotilo

1. Suorita puhdistusprosessi

– Ensin etanoita syötetään viikon verran vehnäjauhoilla, jotta niiden suoli puhdistuisi. Niiden suoli toimii melko nopeasti, joten periaatteessa muutama päiväkin voi riittää. Tämän jälkeen etanoiden annetaan paastota pari päivää. Paaston aikana lehtokotiloiden suoli tyhjenee.

– Lehtokotiloita kannattaa syöttää paikassa, jossa on tiheä verkkopohja sekä verkkokansi. Tämän lisäksi olisi hyvä olla jonkinlainen syöttölauta, esimerkiksi muovikappale, johon vehnäjauhot asetellaan. Etanoiden hengitysaukko on kotilon reunapaksunnoksen alapuolella, eli ne voivat tukehtua helposti märkään jouhoon. Eli niitä ei kannata laittaa mihinkään märkään talouspaperiin.

2. Muista suihkutella vettä

– Lehtokotiloita pitää sumutella suihkupullolla monta kertaa päivässä, jotta ne pysyvät vilkkaina ja syövät jauhoja. Niiden pitää pysyä aktiivisina, jotta suoli tyhjenee.

3. Keitä kotilot pikaisesti ja poista liha

– Kun puhdistusrituaali on suoritettu, etanat laitetaan elävänä kiehuvaan veteen. Kattilassa ei saa olla kuin kolmannes vettä, koska etanoiden lima kuohuu yli. Lehtokotiloita keitetään noin viitisen minuuttia, jonka jälkeen ne siilataan vedestä pois ja huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä.

– Sitten ruvetaan ottamaan niitä lihoja pois. Kannattaa käyttää hammastikkuja, koska lehtokotilot ovat niin pieniä. Liha ujutetaan pois kotilon kierteen suuntaisesti. Tämän jälkeen liha kannattaa laittaa merisuolapedille, jotta loputkin limat irtoavat.

4. Keitä mausteliemessä ja valmista ruokaa

– Etanoita keitetään vielä noin tunnin verran esimerkiksi lihaliemessä, valkoviinissä ja yrttikimpussa. Yrtteinä voi käyttää vaikka timjamia, rakuunaa ja persiljaa. Sitten etanat ovat valmiita mihin tahansa ruokalajiin.

Rasvaton proteiinipommi – täydellinen dieettiruoka löytyy pihaltasi

Lisää etanoista Koti-osiossa:

Toivoton tilanne! Etanat tuhoavat suomalaisten puutarhasadot

Valtaavatko etanat puutarhasi? Kokeile tätä olutniksiä!

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Tauteja levittävä "tappajaetana" lisääntyy vauhdilla – näin hävität senSaako siiliä ruokkia? Älä lopeta juomatarjoilua kesken – ja muut tärkeät ohjeetHani, Klaara ja Sofi ovat Suomen suloisin tappajatrio! Espoossa vaanii kaakattava partio, josta toivotaan ratkaisua etanavitsaukseenEini keräsi pihaltaan puoli ämpärillistä kotiloita, mutta miten ne pitäisi hävittää? Biologi kertoo parhaan tavan – älä käytä etikkaa!Iljettävä näky: Juhani tallensi lähikuvaan madolla herkuttelevan ”tappajaetanan” – professori suosittelee kansalaisille etanantappotalkoitaTutut lehtokotilot sopivat ruoanlaittoon: Lisää tarpeeksi valkoviiniä ja valkosipulia!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen18:58
    Vakuutukset

    Matkailija sairastui lomalla ja jätti reissun kesken – näin suhtautui vakuutusyhtiö

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • Eilen14:06
    Verkkokauppa

    Yllättävä tulos: Kuluttajaliitto selvitti, keitä ovat "temuttajat"

  • Eilen11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • Eilen10:01
    Takaisinvedot

    Tukehtumisriski! Nappaa nämä lelut heti pois käytöstä