Mainos

"Puolustusvoimien säästöt on säästetty, leikkaukset näkyvät suorituskyvyssä"

Puolustusvoimat on ollut tekemässä niin sanottua puolustusvoimauudistusta, eli se on ollut omaehtoisesti valmis leikkaushaasteisiin ja pienempään rahoitukseen. Puolustusvoimat on ollut valmis muutoksiin vuoteen 2016 mennessä.

Uusi hallitus veti puolustusvoimien suunnitelmilta kuitenkin maton alta. Tämänhetkisten tietojen mukaan, ennen budjettiriiheä, leikkauksia määrärahoihin on tulossa 270 miljoonaa seuraavan hallituskauden aikana. Lisäksi puolustusvoimien sisäiset kustannusleikkaukset ovat samassa ajassa 150 miljoonaa euroa.

Ja lisääkin voi olla tulossa.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen sanoo, että säästöt on säästetty, ja tulevat leikkaukset syövät suoraan suorituskykyä.

– Maavoimien maastovuorokaudet, merivoimien alusvuorokaudet ja ilmavoimien lentotunnit, ne vähenevät radikaalisti, Peltonen luettelee.

Lisäksi kertausharjoitusten tasoa joudutaan laskemaan. Myöskään kalustoa ei voida uusia, vaikka materiaalit tulevat elinkaarensa päähän. Etenkään nykyaikainen, tietokonepohjainen, kalusto ei kehity, eikä voi korvata vanhaa kalustoa.

– Suorituskyky ei uusiudu, päinvastoin se rapautuu ja sukeltaa, Peltonen sanoo.

Entä varuskunnat, onko varaa pitää nykyisiä toiminnassa?

– Ei ole.

– Varuskuntaverkko on varmasti tarkastelun alla. Ei ole varaa nykyvaruskuntien ylläpitoon, Peltonen sanoo selkeästi.

Vielä puolustusvoimilla ei ole tietoa, mitkä varuskunnat ovat tulilinjalla. Tilanne on Peltosen mukaan tarkasteltava kokonaisuutena.

Myös asepalvelun lyhentäminen on Peltosen mielestä täysin mahdoton ajatus.

– Suorituskyky syntyy materiaalista ja osaamisesta. Nyt joudutaan tinkimään jo materiaalista, ja osaamisesta ei enää voi tinkiä, Peltonen toteaa.

– Neljässä kuukaudessa koulutetaan mieskohtaiset taidot. Sodan voittaminen vaatii joukkoja ja niiden kouluttaminen vaatii toimintaa joukkokokoonpanossa.

Peltonen sanoo, että tehostamisen varaa koulutuksessa on aina, mutta painottaa, että nykysysteemi on toimiva ja sen avulla syntyy taistelukelpoista joukkoa.

Myös kansainvälinen toiminta pohdinnan alle

Operaatiopäällikkö Mika Peltosen mukaan leikkaaminen syö myös Suomen terää osallistua kansainvälisiin operaatioihin. Suunnitelmissa on operaatio Libanonissa, jossa myös Suomi on mukana.

– Me joudumme tosissamme miettimään, onko meillä oikeasti varaa osallistua operaatioihin, joiden tiedetään kestävän vuosia, Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan puolustusvoimissa ihmeteltiin kovasti, miksi suhteessa suurimmat leikkaustoimet ohjattiin sotilaalliseen puolustukseen, eli turvallisuuteen.

– Ehkä ei ole ollut täyttä ymmärrystä, että säästövara on syöty, hän sanoo.

– Mutta oli luvut mitä tahansa, puolustusvoimat toimii aina poliittisen ohjauksen alaisena, Peltonen muistuttaa.

Joka tapauksessa puolustusvoimilta edellytetään samaa kykyä kouluttaa ja turvata Suomen tulevaisuus, vaikka resurssit ovatkin huomattavasti pienemmät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.