Puolustusministeri Hultqvist: Ruotsidemokraatit on Venäjä-yhteyksineen turvallisuusriski

Jengiväkivalta nousi tärkeäksi vaaliteemaksi Ruotsissa 9:38
Jengiväkivalta nousi tärkeäksi vaaliteemaksi Ruotsissa

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, että ruotsidemokraateilla on yhteyksiä Venäjään. Tämän vuoksi puolue voi olla Ruotsille turvallisuus- ja ulkopoliittinen riski eikä ruotsidemokraatteihin voi luottaa, sosiaalidemokraattien Hultqvist sanoi puolueensa lehdistötilaisuudessa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin mukaan sosiaalidemokraattien toimintatapa sopii diktatuuriin. Hänen mukaansa on vaikea edes uskoa, että hallituspuolue pitää erityisen lehdistötilaisuuden "informoidakseen" oppositiosta.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän johtaja Henrik Vinge pitää demareiden toimintaa pohjanoteerauksena ja epätoivoisena yrityksenä kääntää huomio pois puolueen itse aiheuttamista ongelmista.

Myös turvallisuuspolitiikan tutkija Jan Hellenberg Ruotsin ulkopoliittisesta instituutista ihmettelee sosiaalidemokraattien valitsemaa linjaa.

– Se, että he (ruotsidemokraatit) olisivat liittoutuneita venäläisten kanssa, on hyvin vakava syytös, jolle pitäisi olla selkeät perusteet, Hallenberg sanoo.

Yksittäiset äänestykset Venäjän edun mukaisesti EU-parlamentissa tai venäläismielisen uutisen jakaminen edelleen eivät tutkijan mukaan vielä tähän riitä.

Ruotsissa pidetään vaalit reilun viikon kuluttua. Mielipidekyselyiden perusteella ruotsidemokraatit ovat nousemassa valtiopäivien toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Lue myös:

    Uusimmat