"Puoliso ei välttämättä ole paras taho arvioimaan ajokykyä" – kun ikä alkaa haitata ajamista, tässä on paras toimintatapa

Puoliso ei ole paras henkilö arvioimaan ikääntyneen kuljettajan ajokykyä 1:59
Miksi puoliso ei ole välttämättä paras henkilö arvioimaan ikääntyneen kuljettajan ajokykyä? Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Kuljettajan voi olla vaikea myöntää itselleen, ettei ajaminen enää suju niin kuin ennen. Vastuun puuttumisesta ei kuitenkaan pitäisi olla pelkästään puolison harteilla, vaan asiantuntijan mukaan tilanne vaatii usein rohkeutta nuoremmilta sukupolvilta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista noin joka kolmas oli huolissaan iäkkään läheisensä ajokyvystä. Yli 80-vuotiaiden kuljettajien määrän on ennakoitu peräti nelinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vieraili keskiviikkona MTV Uutiset Livessä kertomassa siitä, miten kuljettajan korkea ikä voi vaikuttaa ajamisen turvallisuuteen.

Vesalainen nosti esiin muun muassa ikääntymisestä johtuvien autoiluhaasteiden moninaisuuden sekä kertoi siitä, miten omaa autoilu-uraa on mahdollista pidentää oikeilla autovalinnoilla ja tietyillä ajamista helpottavilla varusteilla.

Tämä on paras vaihtoehto, jos ikä alkaa tuntua liikaa

Ikäautoilijakoulutuksia ympäri Suomea järjestänyt Vesalainen tietää, että mikäli ajokortista luopuminen tulee ajankohtaiseksi, on se monelle kova paikka. Osa ikäautoilijoista ymmärtää itse, että ajamista voisi olla aika lopetella.

– Se olisikin se paras vaihtoehto. Moni sitten vain lopettaa ajamisen ja jättää sen ajokortin seuraavalla kerralla uusimatta, ja se on sitten siinä, Vesalainen sanoo.

Osa autoilijoista taas ei Vesalaisen mukaan itse tiedosta oman ajamisensa muuttuneen vaaralliseksi. Ja vaikka tiedostaisikin, ei välttämättä halua myöntää sitä itselleen.

– Siinä ollaan aika ison asian äärellä.

Vesalainen peräänkuuluttaa nuorempien sukupolvien vastuuta ikääntyneen autoilijan ajokyvyn arvioimisessa, sillä oma puoliso ei ole hänestä välttämättä se paras henkilö arvioimaan ikääntyneen kuljettajan ajokykyä.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta Vesalaisen perustelut sille, miksei ikääntyneen kuljettajan ajokyvyn arviointia kannata jättää puolison vastuulle.

Lue myös:

    Uusimmat