Punkin puremasta liha-allergian saaneiden määrä kasvanut rajusti Yhdysvalloissa – oireet jopa hengenvaarallisia

Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita 0:46
Katso myös: Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita.

Yhdysvalloissa harvinaisen liha-allergian punkin puremasta saaneiden määrä on lisääntynyt jyrkästi. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asia selviää Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n torstaina julkaisemista uusista tiedoista.

Vuodesta 2010 lähtien Yhdysvalloissa on havaittu yli 110 000 tapausta, CDC sanoo. Vuodesta 2017 vuoteen 2021 tapausten määrä kasvoi noin 15 000:lla vuodessa.

Allergiaa kuitenkin diagnosoidaan vähän, eikä sitä tunneta lääkärien keskuudessa hyvin. Siksi CDC arvioi, että allergia voi olla jopa 450 000 ihmisellä Yhdysvalloissa.

CDC:n viime vuonna tekemässä 1 500 lääkärin ja terveydenhuollon työntekijän k yselyssä 42 prosenttia sanoi, ettei ollut koskaan kuullut oireyhtymästä.

Allergia on yhdistetty punkin sylkeen

Allergiaa aiheuttaa vain tietty punkkilaji, joka elää enimmäkseen Yhdysvaltojen etelä- ja itäosissa. Amblyomma americanum -punkin tunnistaa sen selässä olevasta valkoisesta täplästä.

Punkin sylkeen yhdistetty allergia aiheuttaa ihmisissä mahdollisesti hengenvaarallisen reaktion useisiin liha- ja eläintuotteisiin.

Liha-allergiaksi kutsuttu oireyhtymä liittyy alfa-gal-nimiseen sokeriin, jota ihmisillä ja muilla kädellisillä ei ole elimistössään.

Punkki saa suolistoonsa alfa-galia imemällä verta muista nisäkkäistä kuin ihmisestä. Ihminen voi saada liha-allergian, jos alfa-galia siirtyy punkin syljen kautta ihmisen elimistöön.

Oireyhtymä löydettiin sattumalta vuonna 2008, kun yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät odottamattomia tuloksia testatessaan syövän hoitoon käytettävää lääkettä.

Toinen punkkilaji on aiheuttanut samankaltaista liha-allergiaa Sydneyn alueella Australiassa.

Allergikoille oireita monista lihoista

Allergiasta kärsivät voivat saada oireita muun muassa sianlihasta, naudanlihasta, kanin ja lampaan lihasta, hirvenlihasta, gelatiinista, maidosta sekä joistakin maitotuotteista ja lääkkeistä.

Alfa-gal-yliherkkyyden aiheuttamat reaktiot voivat vaihdella henkilöstä riippuen lievistä vakaviin tai jopa hengenvaarallisiin, CDC sanoo. Vielä huonosti tunnetun oireyhtymän oireita ovat vatsakrampit, ripuli, nokkosihottuma ja hengenahdistus, joka voi laukaista hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Allergista reaktiota ei kuitenkaan välttämättä tule jokaisen alfa-gal-altistuksen jälkeen, CDC huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat