Tiesitkö? Punkin purema voi aiheuttaa punaisen lihan allergian

7:24

Suomessa todettiin viime vuonna ennätysmäärä punkkien levittämiä tauteja, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harvempi tietää, että punkit voivat aiheuttaa myös punaisen lihan allergiaa. CBS News kirjoittaa, että ainakin Yhdysvalloissa kasvaneen liha-allergikkojen määrän uskotaan olevaan kytköksissä nimenomaan punkkeihin ja niiden populaation laajenemiseen.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten punkeilta voi suojautua.

Näyttöä punkin puremien ja liha-allergioiden välisestä yhteydestä on saatu aiemmin muun muassa Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa.

Tiettyä Lone Star -punkkilajia edustavat puutiaiset saattavat laukaista allergian sellaiseen lihaan, joka sisältää alfa-gal-hiilihydraattia. Tätä alfa-galia esiintyy vain nisäkkäillä: naudalla, sialla, lampaalla ja riistaeläimillä. Reaktioita voi tulla jopa maituotteista ja gelatiinista.

Käytännössä punaisen lihan allergia oireilee punoituksena, kutinana ja vatsavaivoina. Vaarallisen siitä tekee se, että pahimmillaan seurauksena saattaa olla anafylaktinen sokki.

Hyvää Elämää haastatteli heinäkuussa 2017 suomalaismiestä, jolla todettiin tiettävästi ensimmäisenä Suomessa punkin pureman aiheuttama punaisen lihan allergia. Tuolloin lääketieteen tutkija, emeritusprofessori Antti Vaheri totesi, että todennäköisesti myös diagnosoimattomia tapauksia on olemassa.

Hyvä uutinen on, että riski saada punaisen lihan allergia yhdestä punkin puremasta on häviävän pieni. Lisäksi liha-allergia voi kadota itsekseen ajan myötä.

Lähde: CBS News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja