Puiden halailu tekee oikeasti hyvää terveydelle? Luonnosta saatavat mikrobit voivat suojata jopa Alzheimerin taudilta

Luonnosta vieraantuminen heijastuu vastustuskykyyn ja altistaa jopa sairauksille 9:58
Luonnosta vieraantuminen heijastuu vastustuskykyyn ja altistaa jopa sairauksille.

Luonnosta saatavat mikrobit tukevat hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti, mutta myös niiden puutteen huomaa.

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa positiivisesti fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin ja vastavuoroisesti luonnosta vieraantuminen verottaa tätä hyvinvointia.

Allergia-, iho ja astmaliiton ympäristöasiantuntija Juha Jantunen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että jo pelkästään luonnon näkeminen ja luonnon äänien kuuleminen rauhoittaa ja vähentää stressiä

Yksi tärkeä osa-alue luontoterveydessä ovat kuitenkin myös luonnosta saatavat mikrobit, jotka vaikuttavat hyvin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme. 

Köyhä mikrobiosto heijastuu nimittäin suoraan vastustuskykyymme sekä todennäköisyyteen sairastua esimerkiksi astmaan, mielenterveyshäiriöhin ja jopa Alzheimerin tautiin.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu Huomenta Suomessa.

Sairastuminen on epätodennäköisempää maaseutumaisessa ympäristössä

Luonnon mikrobit parantavat vastustuskykyämme ja immuunipuolustustamme sekä ennaltaehkäisevät tarttumattomia tulehdustauteja kuten allergioita. Allergiat ovat nimenomaan immuunipuolustuksen häiriötiloja.

– Allergiset reagoivat esimerkiksi koivun siitepölyyn, kalaproteiiniin tai pähkinöihin, vaikka ne eivät ole millään tavalla meille vaarallisia. Immuunipuolustusjärjestelmä vain tunnistaa nämä väärin. Jotta immuunipuolustus toimisi oikein, se tarvitsee harjoitusta ja siinä mikrobit tulevat mukaan, Juha Jantunen toteaa.

Uute Scientificin toimitusjohtaja Kari Sinivuori nostaa esille myös sen, että kun ihossa on immuunijärjestelmän häiriötila – yleensä jonkinlainen tulehdus, niin iho ei ole niin kaunis.

– Kun luontoaltistusta lisätään iholle joko niin, että olet luonnossa tai mikrobitiivisteen muodossa, ihon immuunitilanne rauhoittuu, suojakerroin paranee ja sillä on ihan selkeät kosmeettiset vaikutukset, Sinivuori kertoo.

Vähäinen luonnossa liikkuminen on yhteydessä myös muihin vakavampiinkin sairauksiin, kuten astmaan, ykköstyypin diabetekseen, tulehduksellisiin suolistosairauksiin, mielenterveyshäiriöihin, masennukseen, Alzheimerin tautiin sekä MS-tautiin.

Sinivuoren mukaan onkin nähtävissä selkeitä eroja siinä, kuinka paljon rikkaampaa mikrobisto on maaseudulla kuin kaupungeissa.

– Sitä kautta sairastuminen on epätodennäköisempää maaseutumaisessa ympäristössä kuin kaupunkiympäristössä, Sinivuori kertoo viitaten tutkimuksiin.

Mikrobiuutteesta apua mikrobiston täydentämiseen?

Kari Sinivuori kertoo, että viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun tekniikka on kehittynyt, on pystytty tunnistamaan mikrobioston suuri vaikutus ja siltä pohjalta Suomessa on tehty keksintökin.

Sinivuoren edustama Uute Scientific -start up on kehitellyt ihmisen mikrobistoa täydentävän mikrobijauheen, jossa grammassa on 10 miljardia mikrobin osaa. 

Jauhetta voi laittaa esimerkiksi kosmetiikkatuotteisiin, jolloin arjessa saa luontoaltistuksen käyttämällä normaalisti päivittäistä kosmetiikkaa.

– Vähän samalla tavoin kuin esimerkiksi maidoissa on D-vitamiinilisä, Sinivuori selittää.

Uutteen tarkoitus on kuitenkin nimenomaan vain täydentää mikrobistoa, ei korvata luonnossa oloilua kokonaan. Esimerkiksi talvella metsän mikrobisto on kuitenkin tallessa visusti lumikasojen alla.

Juha Jantunen muistuttaakin, että vaikka luonto on useasti meitä lähellä, siellä pitäisi myös oikeasti käydä ja nimenomaan monimuotoisessa luonnossa.

Kaupunkipuisto ei välttämättä ole kauhean monimuotoinen, joten kannattaisi suunnata oikeaan metsään tai luontoympäristöön.

Katso myös: Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi

Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi 1:22
Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi.

Lue myös:

    Uusimmat