Puhuvatko Niinistö ja Biden myös Suomen Nato-jäsenyydestä? Näin kaksi asiantuntijaa arvioi tulevaa tapaamista

Sauli Niinistö tapaa Joe Bidenin huomenna Washingtonissa – tässä Ukrainan kriisin päivitetyt tiedot 4:10
Video: Presidentit Niinistö ja Biden tapaavat huomenna – tässä Ukrainan kriisin päivitetyt tiedot

Presidentit Sauli Niinistö ja Joe Biden keskustelevat huomenna Suomen Nato-jäsenyydestä, arvioi Nordic West Officen Risto E. J. Penttilä. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan tapaamisesta on vaikea sanoa vielä mitään konkreettista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa huomenna Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Washingtonissa.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan tapaamisessa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Ajatuspaja-konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä uskoo, että aihelistalla on  Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.

– Presidentit tulevat keskustelemaan Suomen Nato-jäsenyydestä ja siitä, miten se käytännössä hoidettaisiin, jos Suomi päätyisi hakemaan Nato-jäsenyyttä, Penttilä sanoo.

– Kysehän on nimenomaan tästä siirtymäajasta, joka olisi hoidettava Suomen ilmoituksen ja muodollisen Nato-jäsenyyden välillä. Siitä, miten tämä siirtymäaika hoidetaan, siitä tullaan keskustelemaan.

Presidentti Niinistö julkaisi tänään jo ennen Washingtonin-tapaamisesta tiedottamista lausunnon, jossa hän totesi turvallisuusympäristön olevan nopeassa ja rajussa muutoksessa.

Samalla hän korosti maltin merkitystä.

– Akuutin kriisin keskellä on kuitenkin erityisen tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella – ei viivytellen, mutta huolella. Tätä työtä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden eteen teemme taukoamatta, Niinistö kirjoitti.

UPI:n tutkija: "Vaikea sanoa mitään konkreettista"

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Pete Piirainen ei toistaiseksi arvioi, mistä presidentit perjantaina puhuvat.

Piiraisen mukaan on myös vaikeaa arvioida, mitä presidenttien tapaamisesta seuraa.

– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa mitään konkreettista. Tasavallan presidentin ja kansanedustajien kommenteissa on ollut tällä viikolla uudenlainen taso. Ei ole toistettu tuttuja vanhoja mantroja vaan siirrytty enemmän analyyttiseen pohdintaan eri vaihtoehtojen merkityksestä ja seurauksista, Piirainen miettii.

Piirainen ymmärtää kuumana käyvän Nato-keskustelun, mutta painottaa johtavien poliitikkojen tapaan nyt malttia.

– Perjantain jälkeen tiedämme enemmän. Julkisessa keskustelussa on näkynyt se, että kansalaisille ei ole vielä kuvattu konkreettisia askelia tai annettu päivämääriä siitä, miten edetään. Tämä viikko on käytetty asioiden pohdintaan ja harkintaan, Piirainen sanoo.

Penttilä: Nato-keskustelu sopisi aihelistaan

Risto E. J. Penttilän mukaan Suomen Nato-jäsenyydestä keskusteleminen sopisi hyvin kuvaan myös julkisuuteen annetun aihelistan huomioon ottaen.

Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälistä yhteistyötä käsiteltäessä voitaisiin Penttilän arvion mukaan keskustella Suomen Nato-jäsenhakemuksen jättämisen ja virallisen Nato-jäsenyyden välisestä ajasta sekä kenties siitä, voisiko Suomi saada kyseiselle ajanjaksolle jonkinlaiset turvatakuut.

– Totta kai pitää varautua siihen mahdollisuuteen, että Suomi päätyy nopeastikin hakemaan Nato-jäsenyyttä. Kysymys on pikemminkin toisin päin: jos presidentit tapaavat, eikä keskustella siitä vaihtoehdosta, että Suomi liittyy Natoon, eikö se olisi kummallista? Penttilä sanoo.

 – Varmasti keskustellaan Euroopan turvallisuustilanteesta ja sodasta ja siitä, miten Suomi näkee sodan ja sen mahdolliset laajentumisvaarat ja niin edespäin. Olisi silti mielestäni kummallista, jos keskusteluissa ei olisi mukana sitä mahdollisuutta, että Suomi päätyisi hakemaan Nato-jäsenyyttä.

Miksi Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin juuri nyt? Asiantuntija avaa Niinistön ja Bidenin tapaamista 9:07
Miksi Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin juuri nyt? Asiantuntija avaa Niinistön ja Bidenin tapaamista

Lue myös:

    Uusimmat