Mainos

Professorille syyte tutkimusrahojen väärinkäytöstä

Kuopion yliopiston professori saa syytteen tutkimusrahojen väärinkäytöstä. Kansanterveystieteen professoria syytetään kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä veropetoksesta.

Väitetyt väärinkäytökset liittyvät noin 300 000 euron tutkimusrahoitukseen, jonka yksi lähde oli suuri tupakanvalmistaja. Professori on esitutkinnassa kiistänyt rikokset.

Kuopion yliopisto teki professori Jukka T. Salosesta poliisille tutkintapyynnön vuonna 2004. Siinä pyydettiin selvittämään, onko hän syyllistynyt rikoksiin jättäessään ilmoittamatta työnantajalleen saamastaan rahoituksesta.

Itse teot ajoittuvat vuosiin 1996-1999 sekä 2000-luvun alkupuolelle. Talousrikossyyttäjä Jarmo Toivolan mukaan asia saadaan oikeuteen vasta nyt siksi, että tutkintapyyntö tehtiin myöhään ja tutkinta vaati lukuisia kansainvälisiä oikeusapupyyntöjä.

Virka-aseman väärinkäytöissä yliopisto on asianomistaja.

Salonen on kansainvälisesti tunnettu tutkija, joka on tutkinut lähinnä valtimotautien epidemiologiaa ja eri tekijöiden vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. Hän on ollut virkavapaalla yliopistosta vuodesta 2003 ja työskentelee nykyisin yksityisessä tutkimuslaitoksessa.

Kuopion yliopisto sai tiedon Salosen rahoituskuvioista vuonna 2004 ilmestyneestä tutkija Heikki Hiilamon kirjasta, jossa käsiteltiin suomalaistutkijoiden tupakkateollisuudelta saamaa rahoitusta. Yliopisto teki sen jälkeen tutkintapyynnön. Esitutkinnasta vastasi keskusrikospoliisi.

Juttu tullee esille Kuopion käräjäoikeudessa loppuvuodesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.