Professori selvitti, miten voit saada 7,5 elinvuotta lisää – vastauksella näihin kysymyksiin on merkitystä

Jos saisit kuvailla vanhoja ihmisiä yhdellä sanalla, minkä sanan valitsisit? Entä mitä ajattelet väitteen "kun olet vanhempi, olet hyödyttömämpi" todenperäisyydestä? Vastauksella voi todella olla vaikutusta, uskoo tämä tutkija. 

Jos saisit kuvailla vanhoja ihmisiä yhdellä sanalla, minkä sanan valitsisit? Yalen professorin mukaan valitsemillamme sanoilla voi olla yllättävää merkitystä, kertoo New York Post.

Becca Levy on vuosikymmeniä tutkinut ikääntymisen psykologiaa. Tutkimuksissaan hän kysyi rutiininomaisesti tutkittaviltaan, mitä sanaa he käyttäisivät kuvaamaan vanhaa ihmistä.

Yhdysvalloissa yleisin sana oli "muistinmenetys". Kiinassa se oli "viisaus".

Vastauksella voi olla suuri merkitys. Levy kirjoitti tutkimusvuosikymmenistään kirjan, jossa hän toteaa, että asenne voi vaikuttaa eläkevuosiin suuresti.

– Tutkimuksissa yksi toisensa jälkeen huomasin, että vanhemmat ihmiset, joilla oli positiivisempi mielikuvia ikääntymisestä, saivat parempia tuloksia fyysisesti ja kognitiivisesti kuin ne, joilla oli negatiivisemmat uskomukset, Levy kuvaa.

Ikääntymiseen positiivisesti suhtautuvat muistivat paremmin, kävelivät nopeammin ja jopa elivät pidempään.

Katso myös: Mies aloitti koulun vuonna 1971 – valmistui nyt: "Siellä ne ajattelivat 'vau, tuo vanha ukko teki sen!" Juttu jatkuu videon alla.

Mies aloitti opinnot vuonna 1971 – valmistui 50 vuotta myöhemmin 2:11

Positiivisemmin ajatelleiden ryhmä eli 7,5 vuotta pidempään

Levyn mukaan ihmisen ikääntyessä hänen nuorempana omaksumansa mielikuvat alkavat ikään kuin toteuttaa itseään: jos ihminen odottaa kehonsa ja mielensä joka tapauksessa iän myötä taantuvan, hän saattaa jättää tekemättä itselleen terveellisiä toimintoja, koska pitää niitä "turhina".

Vuoden 2002 tutkimuksen mukaan positiivinen asenne saattoi tuoda elämän jopa lisävuosia. Tutkimuksessa noin 600 50-vuotiasta miestä ja naista vastasi useisiin väittämiin vuonna 1975. Heidän selviytymistään tarkkailtiin jopa 23 vuotta myöhemmin.

Väittämiä olivat esimerkiksi "kun on vanhempi, on hyödyttömämpi" ja "asiat huononevat, kun vanhenen", "olen nyt yhtä onnellinen kuin olin nuorempana" sekä "kun vanhenen, asiat ovat ennallaan/paremmin/huonommin kuin ajattelin niiden olevan".

Seurannassa kävi ilmi, että positiivisemmin ajatelleiden ryhmä eli noin 7,5 vuotta pidempään kuin negatiivisiin stereotypioihin uskonut ryhmä.

Positiivinen mielikuva vanhenemisesta auttaa

Sanoilla ja ajatuksilla vaikuttaisi siis olevan merkitystä. Kokeissaan Levy on havainnut myös, että jos ihmiselle syötti kymmenen minuutin ajan positiivisia stereotypioita vanhenemisesta – henkilö siis sai kuulla esimerkiksi sanoja "viisaus" ja "tarkkaavainen" – hänen suorituksensa tätä seuranneessa muistitehtävässä parani.

Jos osanottaja sai kuulla ikävämpiä sanoja, kuten "seniili" ja "hämmentynyt", suoritus huononi.

Katso myös: Murtomies koki yllätyksen – "heiveröinen" 82-vuotias uhri olikin kehonrakentaja!

82-vuotias naiskehonrakentaja pysäytti murtovarkaan nyrkein 1:44

Lue myös:

    Uusimmat