Näytätkö ikäistäsi vanhemmalta? Tutkimus paljastaa, miksi se ei ole hyvä asia

Tutkimuksen mukaan ei ole hyvä asia, jos ihminen näyttää vanhemmalta kuin mitä on.

British Journal of Dermatology -julkaisussa hiljattain esitellyn tutkimuksen mukaan ikäistään vanhemmalta näyttävät ihmiset voivat olla alttiimpia ikään liittyville sairauksille, kuten kaihille ja osteoporoosille. 

– Toisin sanoen, jos näytät nuoremmalta kuin olet, elintesi, kehosi ja mielesi terveys, todennäköisesti kuvastavat tätä, tutkimusta johtanut Tamar Nijsten, Rotterdamin Erasmus-yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa työskentelevä dermatologi kertoo Daily Mailille.

Alankomaalaisessa tutkimuksessa käsiteltiin 2 679 eurooppalaisen valokuvia ja terveyshistoriaa. Iältään tutkittavat olivat 51–87-vuotiaita. Henkilöiden ikää ulkonän perusteella arvioi 27 ihmisen raati. 

Viisi vuotta ikäänsä nuoremmalta näyttävillä paremmat tulokset

Tutkijat havaitsivat, että oikeaa ikäänsä viisi vuotta nuoremmalta näyttävät, saivat parempia tuloksia kognitiivisissa testeissä, sairastuivat osteoporoosiin 24 prosenttia epätodennäköisemmin sekä sairastuivat keuhkoahtaumatautiin 15 prosenttia epätodennäköisemmin. Myös kaihi ja ikään liittyvä kuulonmenetys olivat epätodennäköisempiä ikäänsä nuoremmilta näyttävillä.

Tutkijat uskovat, että terveysongelmien, kasvojen ikääntymisprosessin sekä luun- ja kudoksen tiheydellä on yhteys.

– Tutkimus osoittaa selvästi, että jotain on meneillään, luultavasti biologisella tasolla ja yli tavanomaisten elämäntapatekijöiden, kuten UV-altistuksen ja tupakoinnin, Nijsten toteaa.

Lisää tutkimusta tarvittaneen, mutta professori uskoo, että kyseessä on paras tutkimus aiheesta tähän mennessä.

Katso myös: 91-vuotias isoäiti Joan ei tosiaan näytä ikäiseltään – vai mitä?

Lue myös:

    Uusimmat