Tutkimus selvitti, mikä tekee ihmisestä tylsän – katso, kuulutko puuduttavien ihmisten kastiin

Mikä tekee ihmisestä tylsän? Ainakin kirjanpitäjän ammatti ja tv:n katselu harrastuksena, paljastaa tämä tutkimus.

Vaikka sitä on ikävä myöntää, totta se silti on: jotkut ihmiset vain ovat tylsää seuraa. Hyvistä aikeista huolimatta seuralaisen puheet saattavat alkaa puuduttaa, mutta miksi – mikä tekee ihmisestä tylsän? Nyt tätäkin on tutkittu Essexin yliopiston tutkijatiimin voimin.

"Ei suinkaan ole rikos olla tylsimys, mutta..."

Tutkijoiden mukaan on valitettavaa, että osaa ihmisistä pidetään tylsinä, mutta psykologisia prosesseja tylsyyden ymmärtämisen taustalla on kuitenkin tutkittu huonosti – huolimatta siitä, että ne vaikuttavat monien ihmisten arkeen.

– Ei suinkaan ole rikos olla tylsimys, mutta tutkimuksemme kuitenkin vihjaa, että stereotyyppisesti tylsät ihmiset olivat alttiita negatiivisille arvioille lämmön ja kyvykkyyden suhteen, he kohtaavat sosiaalista paheksuntaa ja koettelevat muiden kestävyyttä seurassa, tutkijat toteavat.

Moniosaisessa tutkimuksessa ihmiset arvioivat stereotyyppisesti tylsinä pidettyjä piirteitä, ammatteja ja harrastuksia. Apuna käytettiin aiempia tutkimuksia aiheesta.

Osanottajien tuli esimerkiksi antaa kolme lyhyttä kuvausta siitä, millainen ihminen on heidän mielestään "tylsä", sekä kertoa, millaisia harrastuksia he uskovat tylsillä ihmisillä olevan.

Tällainen on tylsä ihminen

Monotonisena seuralaisena pidettiin ihmistä, jolla ei ole harrastuksia, huumorintajua tai mielipiteitä sekä ihmistä, jolla on taipumusta valittaa.

Erilaisia tylsän ihmisen ominaisuuksia löydettiin satoja. Tylsiksi tutkimuksen kuluessa kuvattiin esimerkiksi liian nuoria ihmisiä, liian pitkiä tarinoita kertovia ihmisiä, shoppailun harrastajia sekä ihmisiä, jotka keräävät harrastuksenaan nukkeja.

Tylsä ihminen oli negatiivinen, huono keskustelemaan, tavallinen, vakava tai ylimielinen; hän oli varautunut, itsekäs, hidas tai omasi "tylsän äänen".

Katso myös: Tylsän valokuvauksen työpajaa pitävä valokuvaaja Matti uskoo tylsän valokuvauksen tuovan vastapainoa nykyiselle kiireiselle elämälle. Juttu jatkuu videon alla.

Matti Pirhonen näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät kuvat 0:35
Matti näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät kuvat

Nämä ovat tylsimmät ammatit

Tylsimpinä ammatteina pidettiin data-analyytikkoa, kirjanpitäjää, vero- tai vakuutusalaa, siivousta ja pankki- ja finanssialan ammatteja. Jännittävimpien listaan pääsivät esittävät taiteet, tiede, terveysala, opetusala ja journalismi.

Tylsiä harrastuksia olivat uskonnon harjoittaminen, tv:n katseleminen, eläinten, kuten lintujen tarkkaileminen, matematiikka ja, omituista kyllä, nukkuminen.

Tylsyys haittaa elämää: "Ihminen ei saa tilaisuutta todistaa oletuksia vääriksi"

Tutkijoiden mukaan tylsyyden stigma saattaa haitata ihmisten sosiaalista elämää, koska muut eivät halua keskustella teidän kanssaan "tylsän" ammatin tai harrastuksen vuoksi.

– Ihminen ei saa tilaisuutta todistaa oletuksia vääriksi ja murtaa negatiivisia stereotypioita, tutkimusta johtanut psykologian professori Wijnand Van Tilburg kommentoi.

Osa koehenkilöistä piti tylsyyden mittarina myös lämmön ja kyvykkyyden puuttumista huolimatta siitä, että moni tylsänä pidetty työ vaatii runsasta osaamista, minkä lisäksi "tylsät työt" ovat hyvin tärkeitä yhteiskunnalle.

– Oli kiinnostavaa nähdä, että tutkimuksen mukaan tylsiä ihmisiä ei nähty kyvykkäinä. Olisin olettanut, että kirjanpitäjä nähtäisiin tylsänä, mutta tehokkaana ja täydellisenä ihmisenä tekemään hyvää työtä veroilmoituksesi täyttämisessä, Van Tilburg kuvailee.

– Totuus on, että ihmisillä, kuten pankkiireilla ja kirjanpitäjillä, on runsaasti osaamista ja valtaa yhteiskunnassa. Ehkä heitä ei pitäisi suututtaa ja pitää stereotyyppisesti tylsinä!

Tutkimus julkaistiin Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä.

Katso myös: Etäopiskeluko tylsää? Yhdysvaltalaisprofessori päätti järjestää luentonsa Minecraftissa – opiskelijat lentelevät vuorelle ja kasaavat mökkejä!

Lue myös:

    Uusimmat