Presidentti Niinistö MTV:n juhlahaastattelussa: Jokainen antaa toiminnallaan esimerkkiä pandemia-aikana – näin presidenttipari kiittää kansalaisia

6:16
Katso presidenttiparin itsenäisyyspäivän haastattelu videolta.

Presidenttiparin mukaan itsenäisyyttää juhlitaan joka tapauksessa, vaikka olosuhteet ovat jälleen epävarmat. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli Linnan juhlat on järjestetty viimeksi perinteisin menoin vuonna 2019.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo MTV Uutisten itsenäisyyspäivän haastattelussa, ettei koronapandemian aiheuttamia erimielisyyksiä tai kritiikkiä kohdistettaisi yksittäisiin henkilöihin.

– Tässä on nyt kohdattu jotakin, josta voisi sanoa, että kaksi vuotta sitten olisimme pitäneet aivan mahdottomana. Silloin kun mahdoton kohdataan niin ehkei ole ainoata oikeata viisasta paikalla kertomassa, miten kaikki pitäisi järjestää, vaan pyritään sopeutumaan niihin olosuhteisiin. On erimielisyyksiä aika lailla reippaastikin esitetty ja minä toivoisin, että maltettaisiin sen verran, että perusteltaisiin oma asia, mutta ei käydä kenenkään henkilön kimppuun, Niinistö kommentoi.

Niinistön mukaan peruutetut itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ovat vastaus ulkoisiin olosuhteisiin. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli Linnan juhlat on järjestetty viimeksi perinteisin menoin vuonna 2019.

– Tämä koko syksy on ollut siinä mielessä aika hektistä, että me olemme jatkuvasti joutuneet muuttamaan suunnitelmaa.

Rouva Jenni Haukion mukaan juhlapäivää juhlistetaan poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta.

– Itsenäisyyttä juhlitaan joka tapauksessa oli juhlan muoto ja formaatti mikä tahansa.

Tänä vuonna Linnan juhliin oli tarkoitus kutsua muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia. Lähes kaikki kutsuttavat olisivat olleet ensikertalaisia.

Kutsuvieraita Niinistö haluaa kiittää Winston Churchilliä lainaten.

– Harvoin on niin moni ollut niin harvoille niin suuressa kiitollisuuden velassa. Uskoisin, että se tunnelma meillä kaikilla on. Tiedämme, että erityisesti terveydenhuollon väki, mutta myös monet muut ovat joutuneet valtavasti venymään tehtävässään, jotka ovat olleet äärimmäisen vaativia.

Niinistön mukaan jokainen näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä pandemia-aikana. Pääministeri Sanna Marinin viime viikonloppuisesta toiminnasta noussutta kohua presidentti ei halua kommentoida.

– Jätetään linnan seinien ulkopuolelle sen asian enempi käsittely.

Haukio: Valtavan paljon yhteistä hyvää

Presidenttiparin mukaan kotimaassa voidaan iloita useista asioista, joista Suomi tunnetaan myös maailmalla.

– Valtavan monet asiat ovat totta kai hyvin. Me olemme kuitenkin hyvinvointiyhteiskunta ja meillä on puhdas maailmanluokan luonto, josta jokainen meistä saa arjessa nauttia. Meillä on hyvä koulutusjärjestelmä, listaa voisi jatkaa loppumattomiin, naisten ja tyttöjen oikeudet ovat maailman huippuluokkaa. Meillä on valtavan paljon yhteistä hyvää, josta iloita, Haukio luettelee.

Niinistön mukaan Suomen on tulevaisuudessa pysyttävä kansainvälisessä kehityksessä mukana.

– Minusta tuntuu, että me olemme kyllä tällä vuosikymmenellä ja vielä seuraavillakin täydesti mukana. Mutta totta kai aina on parantamisen varaa ja ennen kaikkea on seurattava aikaansa ja se on nopeasti muuttuvassa maailmassa ja tekniikan kehityksessä vaativaa, mutta kyllä Suomi siihen on kyennyt vastauksen antamaan.

Niinistö kertoo kuvailevansa suomalaisia kansainvälisissä tapaamisissaan muun muassa vastuuntuntoisiksi.

– Sana luottamus ja sana vastuuntunto, ne kyllä nousevat äkkiä esiin. Ja niillähän tätä maata on rakennettu.

Kiitos kansalaisille

Presidenttiparin mukaan arkielämä perheessä on sujunut vauhdikkaasti kesällä kotiutuneen koiranpentu Oskun ansiosta. Pari kertoo, että ensi vuonna neljä vuotta täyttävä Aaro-poika on oppinut itsenäisyyspäivän merkityksestä muiden lapsien tavoin päiväkodissa.

– Kyllä Suomen päiväkodeissa ja kouluissa sivistetään kaikkia lapsia ja meidänkin Aaroamme siellä muiden mukana. Kyllä hän tietää, mistä on kysymys, Haukio kertoo.

– Ja vähän kotonakin kai, Niinistö lisää.

Epävarmojen aikojen keskellä eläville suomalaisille presidenttipari haluaa lähettää kiitokset.

– Haluaisin välittää lämpimät ja sydämelliset kiitokset kaikille jaksamisesta ja siitä, että on kannettu huolta, ei vain omasta välittömästä hyvinvoinnista vaan ihmisistä lähiyhteisöissä. Kiitos siitä jaksamisesta kaikille. Jonain päivänä tämäkin haaste on voitettu, Haukio kommentoi

– Voimia, jaksamista ja kiitos, Niinistö lisää

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja