Presidentti Niinistö MTV:lle: USA:n presidentinvaalitaisto aikamoinen jännitysnäytelmä – "Tutkimuslaitokset joutuvat taas kerran miettimään, miten pahasti pieleen meni"

Presidentti Niinistö kommentoi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja 9:04
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Yhdysvallat tulee lähivuosina keskittymään maan omiin ongelmiin riippumatta siitä, valitaanko Donald Trump vai Joe Biden seuraavaksi presidentiksi, arvioi MTV:n Uutisaamussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö kuitenkin arvioi, että Joe Biden olisi avoimempi muuta maailmaa kohtaan.

– Aivan selvä ero (ehdokkaiden välillä) on siinä, että Biden olisi avoimempi niin maailmaan, kansainväliseen yhteistyöhön kuin  transatlanttiseen yhteistyöhön.

– Jos ajattelee maailman parasta, niin ehkä meidän kannaltamme olisi kovin myönteinen uutinen lähteä mukaan Pariisin ilmastosopimukseen.

Donald Trump irrotti aiemmin Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta Joe Biden on luvannut palauttaa maan sopimukseen, jos hänet valitaan.

USA:n ja Venäjän suhteista vaikea saada täyttä kuvaa

Niinistön mukaan kansainvälisissä suhteissa ykkösseurattava on Yhdysvaltojen ja Kiinan suhde. Presidentti totesi, että Yhdysvaltojen ja Venäjän välisistä nykyisistä suhteista on vaikea saada täyttä kuvaa.

– Ainakin Venäjältä kuuluu kommentteja, että se on huonompi kuin kylmän sodan aikana eikä näkyvillä ole muuta kuin se, että Trump ja Putin eivät ole toisiaan koskaan moitiskelleet.

Vaalikamppailu yllättänyt tasaisuudellaan

Noin aamuseitsemän aikaan MTV:n Uutisaamun haastattelussa ollut Niinistö kuvaili vaalikamppailua jännitysnäytelmäksi.

– Se on taas kerran ollut aikamoinen jännitysnäytelmä, yllättäväkin tasaisuudellaan ja muuttumattomuudellaan.

Niinistö totesi, ettei nähnyt ennakkoon yhtään ennustetta, joka olisi antanut Donald Trumpille edes jonkinnäköistä selvää mahdollisuutta.

– Nyt siellä joutuvat tutkimuslaitokset taas kerran miettimään, miten tämä näin pahasti pieleen meni.

– Mitä ilmeisimmin Yhdysvalloissa liikkuu joukkoa, joka ei kovin paljon näy tai kuulu, kun tehdään virallisia ennusteita, mutta sitten marssii sisään.

Juttua täydennetty kello 7.38.

Lue myös:

    Uusimmat