Postilakon sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelijan johdolla – muut liitot pohtivat tukitoimiaan: "Tukea tullaan antamaan tavalla tai toisella"

5:02
Video: Postilaiset kokoontuivat maanantaina mielenilmaukseen Helsinkiin

Postilakon osapuolet, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta, tapaavat tänään valtakunnansovittelijan johdolla kello 13 alkaen.

Postin työriitaa soviteltiin edellisen kerran viime torstaina. Tuolloin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala arvioi tilannetta vaikeaksi.

– Osapuolten väliset näkemyserot ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, hän totesi tiedotteessa.

PAU aloitti lakon maanantaina. Liitto ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta se on myöhemmin laajentanut sitä neljäviikkoiseksi.

Tällä hetkellä lakon piirissä on noin 9  000 työntekijää postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta koskevista tehtävistä. Jos osapuolet eivät pääse sopuun, työtaistelutoimet laajenevat kahden viikon päästä myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Tukilakoista päätetään neuvottelutilanteen perusteella

Tukilakoista ovat toistaiseksi ilmoittaneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Ilmailualan Unioni (IAU). Rautatiealan Unioni (RAU) aikoo päättää omista tukitoimistaan sen jälkeen, kun osapuolet ovat tänään tavanneet.

– Lähtökohtana on, että saamme aikaan painetta postialan työkiistan ratkaisun löytämiseksi. Pyrimme kuitenkin varmaan tässä vaiheessa rajaamaan pois henkilöliikenteen tukitoimien piiristä, eli ne kohdistuisivat tavaraliikenteeseen, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoi STT:lle tiistaina.

– Jos asia nytkähtää eteenpäin, voi käydä niinkin, että RAUn ei tarvitse tehdä asiassa mitään.

Myös muut kuljetusalan ammattiliitot ovat ilmoittaneet valmiudesta ryhtyä tarvittaessa tukilakkoihin. Liitot kertoivat asiasta lokakuun lopussa yhteisellä tiedotteella, jonka olivat RAUn ja IAUn ohella allekirjoittaneet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT), Raideammattilaiset JHL sekä Suomen Merimies-Unioni. Kukin liitto päättää itse tukitoimien laajuudesta.

– Tukea tullaan antamaan tavalla tai toisella. Konkreettiset tukipäätökset osaltamme tehdään tämän viikon kuluessa tai viimeistään ensi viikon alussa, Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoi tiistaina.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja