Posti: Osa kirjeistä ja lehdistä voi tulla perille vasta ensi vuonna

Osa kirjeistä saattaa päästä perille vasta ensi vuonna – Postin johto ja työntekijät kertovat viimeisimmät lakkotunnelmat 9:09
Jarmo Ainasoja kommentoi asiaa MTV Uutiset Livelle.

Osa kirjeistä ja lehdistä saattaa tulla perille vasta tammikuussa, jos lakko kestää 2–4 viikkoa, kuten Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) on ilmoittanut.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja kertoo STT:lle, että paperisen postin osalta viiveet voivat joka tapauksessa olla useita viikkoja.

Pakettien kulussa saattaa lakon takia olla päivien viiveitä, mutta osa paketeista kulkee normaalisti.

Pakettijakelu on helpompaa

Erityisesti printtiposti kärsii lakosta, sillä sen jakelu vaatii paljon työvoimaa.

– Paketeissa jakelukanava on käytännössä pakettiautomaatti tai myymälä, joten jakelu on helpompaa.

Pakettilajittelu on lisäksi hyvin pitkälle pystytty automatisoimaan ja koneellistamaan, kun taas kirjeiden ja lehtien lajittelussa tarvitaan paljon käsipareja.

Postinkulussa alueellisia eroja

Ainasojan mukaan lakkoon osallistuvien määrä vaihtelee eri alueilla. Siten myös postinkulun sujuvuudessa on alueellisia eroja. Muutamilla yksittäisillä toimipaikoilla on tänään ollut käytännössä normaalimiehitys.

Sanomalehtien varhaisjakelu toimii normaalisti. Lisäksi turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt on suljettu lakkotoimien ulkopuolelle. Tällaisia ovat muun muassa verikuljetukset sekä laitosateriat, joita viedään vanhuksille kotiin.

– Tähän mennessä ei ole tullut ilmoituksia, että näissä olisi merkittäviä häiriöitä, Ainasoja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat