Polkupyöräilijä – leikitkö hengelläsi!

Kohtalokas törmäys syksyisellä tiellä on monesti vain hiuskarvan varassa.

Pimeät pyöräilijät kiihdyttävät muiden tiellä kulkijoiden tunteita ja aiheuttavat todellisia vaaratilanteita.

Ja heitä myös riittää. Helsingin poliisin tehovalvonnassa viime kuun alussa selvisi, että jopa yli puolet helsinkiläispyöräilijöistä ajaa valoitta.

Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Jussi Pohjonen muistuttaa, että vaikka katuvalot auttavat pyöräilijää näkemään itse, pyöräilijä sulautuu muiden silmissä helposti maisemaan. Häntä on vaikea havaita varsinkin auton ratin takaa, jolloin auton kanssa kolaroimisen vaara on suuri. Siinä tilanteessa pyöräilijä jää usein kakkoseksi.

Pohjosen mukaan pimeä pyöräilijä leikkii paitsi omalla hengellään myös muiden turvallisuudella. Muille liikkujille hän on erityisen vaarallinen yhdistetyllä jalka- ja pyörätiellä ja puiston polulla ajaessaan.

Valoton on lainsuojaton

Laki on polkupyörän valojen suhteen lähestulkoon yksiselitteinen: pimeässä tai hämärässä ajettaessa polkupyörässä pitää olla valaisin, joka näyttää eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa.

Jussi Pohjonen määrittelee lakia savolaismalliseksi.

– Polkupyörässä siis ei tarvitse olla valoja, jos ei aja pimeällä. Se on vähän sama kuin heijastimen kanssa. Heijastinkaan ei ole pakollinen, mutta sitä suositellaan pidettäväksi pimeällä.

Valojen puuttumisen vuoksi poliisi voi antaa huomautuksen ja lisäksi kahdenkymmenen euron rikesakon tai neljä päiväsakkoa.

Onko vilkku välkky?

Millainen valo sitten on paras? Mallivalikoima on laajentunut viime vuosina huimasti.

– Ne vanhan ajan dynamovalot, jotka tekivät ajamisen raskaaksi, olivat hyvin epävarmoja. Räntä- ja lumikelissä ne eivät toimineet ollenkaan. Ne olivat myös herkkiä rikkoontumaan ja lähtemään pitkäkyntisten matkaan. Ne ovatkin taaksejäänyttä aikaa, Pohjonen toteaa.

Nykyisin suositut välkkyvalot taas ärsyttävät toisia kanssakulkijoita - eivätkä ole lainsäätäjänkään mieleen.

– Laki edellyttää yhtäjaksoista valoa. Jos lakia siis tulkitaan oikein ahtaasti, vilkkuvalo ei ole lainmukainen. Myöskään suunnistajamallinen otsalamppu ei ole tiukan laintulkinnan mukaan oikea valo pyöräilijälle. Sekin on kuitenkin parempi kuin ei valoa ollenkaan. Sama pätee vilkkuviin valoihin. Ne sitä paitsi herättävät tasaista valoa paremmin ärsykkeitä ja kiinnittävät muiden huomion.

Lue myös:

    Uusimmat