Mainos

Poliisimaija sai uudet värit – ylitarkastaja kertoo miksi

0:33

Tunnukselliset autot ja moottoripyörät vaihtavat tunnusväritystä. MTV Autot tutustui maijan uuteen väritykseen.

Ensimmäiset uudenväriset isot partioautot eli maijat ovat jo liikenteessä. Autoihin on lisätty vihreänkeltaiset huomioväritykset, jotka on tehty heijastavista materiaaleista.

– Syy värityksen muuttamiseen on enemmänkin tekninen kuin ulkonäöllinen. Nykyään on käytettävissä hyviä heijastavia ja näkyviä pintamateriaaleja, ja näitä värityskomponentteja voidaan autoon sijoittaa paremmin ja monipuolisemmin, ylitarkastaja Risto Laine Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisiajoneuvojen yleisväritys säilyy edelleen sinivalkoisena aikaisempaa väritysmallia mukaillen.

– Vanhan värityksen, jossa oli tummat pystyraidat valkoisella taustalla, tarkoituksena oli herättää huomiota silloin, kun poliisiajoneuvo pysäköidään poikkeuksellisesti liikenteeseen tai jos se joutuu liikenteessä olemaan esillä. Nyt sitä näkyvyyttä voidaan lisätä muilla menetelmillä.

– Hälytyslaitteet ovat kehittyneet parissa vuosikymmenessä sillä lailla, että nyt voidaan LED-teknologiaan perustuvia hälytysvaloja sijoittaa auton korin ulkopuolelle eri kohdille ja eri korkeuksillekin niin, että niillä saadaan poikkeustilanteessa paljon näkyvyyttä.

Poliisiautojen tunnusvärien muutoksessa on siirtymäaika, jonka arvioidaan kestävän ainakin vuoteen 2020. Siihen asti liikenteessä tullaan näkemään sekä uuden että vanhan tunnusvärityksen mukaisia poliisiautoja.

– Ennen kaikkea kyseessä on kansalaisten liikenneturvallisuus tieliikenteessä, sekä poliisin oma työturvallisuus silloin, kun poliisiauto joudutaan pysäyttämään paikkaan, missä se voi olla vaaraksi muulle liikenteelle – mikä on tavallista aika usein, Laine selittää.

Tänä vuonna uusitaan noin 70 maijaa ja 20 partiohenkilöautoa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja