Mainos

Järkyttävä piirre Espoon laajassa seksuaalirikosvyyhdissä: 52:sta lapsesta vain yksi kertoi miehen yhteydenotosta aikuisille – "Vaikenemisen syynä häpeä"

Espoossa epäilty laaja seksuaalirikoskokonaisuus huolestuttaa poliisia. Kolmekymppisen miehen epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kymmeniä lapsia. Kuitenkin vain yksi lapsista oli kertonut asiasta eteenpäin.

Poliisi tiedotti tänään poikkeuksellisen laajasta epäiltyjen seksuaalirikosten kokonaisuudesta, jossa noin 30-vuotiasta espoolaismiestä epäillään yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. 

Käytännössä on kyse siitä, että miehen epäillään olleen sosiaalisessa mediassa yhteydessä kymmeniin lapsiin ja lähettäneen näille seksuaalissävytteisiä viestejä, kuvia ja videoita.

Miehen epäillään myös pyytäneen lapsilta kuvia ja videoita. Poliisin käsityksen mukaan mies ei ole tavannut lapsia kasvokkain. 

Poliisin mukaan tapauksesta on noussut esiin huolestuttava piirre: 52:sta lapsesta vain yksi on kertonut miehen yhteydenotoista aikuiselle. 

– Se on mielestäni todella huolestuttavaa. Uhreja on 52 ja heistä 51 on sellaisia, jotka eivät ole asiasta kertoneet eteenpäin. Se on todella huolestuttava piirre, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Max Bock Länsi-Uudenmaan poliisista kommentoi. 

"En oikeastaan lähde edes arvailemaan"

Poliisin käsityksen mukaan lapset ovat vaienneet asiasta häpeän tunteen vuoksi. 

Onko siis mahdollista, että mahdollisia uhreja voisi olla vielä enemmänkin?

Bock ei ota asiaan kantaa.

– En oikeastaan sitä lähde edes arvailemaan. 52 on sellaisia, jotka poliisi on tässä selvittänyt.

Koska kymmenien rikosepäilyjen paljastuminen oli ilmeisesti yhden lapsen lapsen varassa, poliisi on toivonut, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa siitä, kuinka sosiaalisen median palveluissa tulisi toimia ja miten aikuisen erikoiseen viestittelyyn tulisi suhtautua.

– Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin, Bock kannusti poliisin tiedotteessa aiemmin.

"En ehkä pysty vastaamaan"

Vyyhdissä epäiltyjen rikosnimikkeiden joukossa on 12 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, 39 perusmuotoista lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sekä kaksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritystä.

Bock ei kommentoi sitä, onko epäilty mies myöntänyt tai kiistänyt epäiltyjä rikoksia. 

– Takana on pitkä esitutkinta, ja nämä kaikki jutut ovat olleet omia yksittäisiä juttujaan. En ehkä pysty vastaamaan tuollaiseen kysymykseen. Asia on syyteharkinnassa, ja syyttäjä kommentoi jos kommentoi. 

Bock valaisee, millaisia eroja törkeäksi epäillyissä rikoksissa on perusmuotoisiin hyväksikäyttöepäilyihin verrattuna:

– Rikoslaki lähtee siitä, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on törkeä, jos se on kokonaisuutena arvostellen törkeä ja tehdään esimerkiksi jotenkin erityisen nöyryyttävällä tavalla – tai rikoksen kohteena on lapsi, jolle rikos on iän tai kehitystason vuoksi omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja