Poliisille ilmoitettu kolmesta isosta mielenosoituksesta itsenäisyyspäivänä – uusnatsit saavat marssia, sillä lakkautustuomio ei ole lainvoimainen

Helsingin poliisi on saanut kolme ilmoitusta isommista itsenäisyyspäivänä järjestettävistä mielenilmauksista.

– Keskeisimmät ja suurimmat noudattelevat aikalailla viimevuotista kaavaa, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta STT:lle.

Näillä näkymin Helsingissä järjestetään aiempien vuosien tapaan äärijärjestöjen 612-soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle, uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkue sekä äärioikeistoa vastustava mielenilmaus. Mainittujen ilmoitusten lisäksi poliisille on tullut ilmoituksia pienemmistä kokoontumisista tai tapahtumista, Kujala kertoo.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmauksen paikaksi on poliisille ilmoitettu Senaatintori, mutta Kujalan mukaan paikka tulee siirtymään muualle. Äärioikeistoa vastustavan mielenilmauksen alustava paikka on Narinkkatori. Lopulliset paikat ja reitit tarkentuvat Kujalan mukaan lähempänä itsenäisyyspäivää.

PVL on hakenut valituslupaa lakkautustuomioon

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomiolla. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan uusnatsijärjestö saa järjestää mielenilmauksen viime vuoden tapaan, sillä tuomio ei ole lainvoimainen. Lakkautustuomioon on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO).

– Tilanne ei ole juridiselta kannalta viime itsenäisyyspäivästä muuttunut, Lausmaa sanoo STT:lle.

Jos lakkautuspäätös olisi lainvoimainen, poliisilla olisi erilaiset mahdollisuudet puuttua järjestön toimintaan, Lausmaa sanoo. Tällöin poliisi voisi estää mielenilmausten ja kokoontumisten järjestämisen.

– Kyllä minun mielestäni voisi. Mikäli voidaan katsoa, että se on lakkautettavaksi määrätyn yhdistyksen toiminnan jatkamista, niin silloin se voidaan kieltää, Lausmaa sanoo. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja