Poliisikoira puri, mistä saan korvauksia?

Poliisi on kansakunnan järjestyksenpitäjä, mutta mistä saa korvauksia, jos poliisi tekeekin työssään virheen?

Päivän Turun Sanomat kirjoittaa, kuinka valtiota on vaikea saada korvausvastuuseen virkamiesten tekemistä virheistä. Yhtä luukkua näille vahingonkorvausvaatimuksille ei Suomessa ole.

Poliisin virheestä voi tehdä vahingonkorvausvaatimuksen poliisin työnantajalle tai Poliisihallituksen laillisuusvalvontaan. Poliisihallitukseen korvausvaatimuksia tulee joitakin kymmeniä vuodessa.

– Perusasia on, että viranomainen on vahingonkorvauslain mukaan velvollinen maksamaan korvauksia virheestä tai laiminlyönnistä. Mistä tahansa pikkuvirheestä ei kuitenkaan makseta. On huomioitava tilanne, ja korvauksia saadakseen pitää olla syntynyt vahinko, joka on yhteydessä virheeseen, selventää Poliisihallituksen poliisitarkastaja Niina Uskali.

Nollasta tuhansiin euroihin

Uskalin mukaan korvauksia maksetaan suhteessa syntyneeseen vahinkoon ja niitä on maksettu muutamasta kympistä tai satasesta muutamaan tuhanteen euroon asti.

– Korvauksia voi saada esimerkiksi esinevahingoista tai kivusta ja särystä. Usein korvauksia ei makseta lainkaan. Virhettä ei ole mielestämme tapahtunut.

Tapaukset korvausvaatimusten taustalla vaihtelevat suuresti.

- Vaatimus voi liittyä vaikkapa esitutkinnan virheeseen tai poliisikoiran puremaan, Uskali havainnollistaa.

Sen sijaan esimerkiksi laittomasta kotietsinnästä ei ole haettu Poliisihallituksesta vielä yksiäkään korvauksia. Itse asiassa laittomia kotietsintöjä ei ole käräjäoikeuksien mukaan vielä todettukaan, mutta niissä on todettu menettelyvirheitä.

Poliisin toimintaan tyytymätön voi hakea korvauksia myös nostamalla suoran kanteen käräjäoikeuteen. Lisäksi rikoksesta voi tehdä rikosilmoituksen.

Lue myös:

    Uusimmat