Mainos

Poliisi selvitti Jokelan surmaajan liikkeet lähes minuutilleen

Koulusurmaajan ruumiinavaus ei paljastanut mitään uutta. Ruumiinavauksessa ei ilmennyt, mihin aikaan 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen ampui itseään.

Poliisille alkaa olla minuutilleen selvillä, mitä Jokelan koulukeskuksessa tapahtui viime viikon keskiviikkona.

- Mitä pitemmälle kuulusteluissa mennään, sitä pitemmälle olemme kyenneet silminnäkijäkertomusten avulla hahmottamaan tilannetta, sanoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala.

Poliisi näki Pekka-Eric Auvisen viimeisen kerran vahingoittumattomana kello 12.04. Hänet löydettiin vasta kello 13.53.

Haapala sanoo, että poliisilla on entistä tarkempi kuva kouluampujan toiminnasta ja liikkumisesta myös pimeinä olleiden muutaman tunnin ajalta. Mitä Auvinen sitten teki, ennen kuin hänet löydettiin?

- Hän on kierrellyt koulua eri kerroksissa. Emme toistaiseksi kerro enempää, koska työlistalla on vielä kolmisenkymmentä nuorta kuulusteltavaa. Haluamme, etteivät he hirveästi saisi vaikutteita ulkopuolelta.

Kuulustelut loppuun tällä viikolla

Haapala sanoo, että loputkin kuulustelut tehdään kuluvalla viikolla.

- Tarkoitus on, että kaikki koulun oppilaat ja opettajat vähintäänkin puhutellaan henkilökohtaisesti. Sieltä seulotaan ne, joilla on ollut näköyhteys joko tekijään tai uhreihin.

Tuusulan koulusurmaajan tämänpäiväisessä ruumiinavauksessa ei selvinnyt mitään sellaista, mitä poliisi ei olisi jo tiennyt. Ruumiinavauksessa ei ilmennyt, mihin aikaan 18-vuotias Auvinen ampui itseään.

- Hänet vietiin henkitoreissaan sairaalaan, jossa hän kuoli kello 22.15. Avauksella ei millään lailla pystytä selvittämään ajankohtaa, Haapala sanoo.

Auvinen ampui itseään koulukeskuksen wc:ssä sillä tavalla, ettei hänellä ollut mahdollisuuksia selvitä.

- Aivot eivät olisi koskaan enää toimineet.

Auvinen ampui itseään päähän. Sen tarkemmin Haapala ei vielä halua laukausta kuvailla.

Oikeuskemiallisesta tutkimuksesta näkyy mahdollinen päihteiden käyttö, mutta tuloksia pitää odotella viikkoja.

Suurselvitykseen viisi ministeriötä

Poliisi on tähän mennessä mennessä kuullut yli kolmeasataa ihmistä.

Haapalan mukaan teon motiivista ei ole saatu aiempaa enempää selkoa. Haapala arvioi, että tutkinta voisi olla valmis joulun tienoilla.

Jokelan tapahtumista aiotaan tehdä suurselvitys, johon osallistuisi mahdollisesti viisi ministeriötä. Ne olisivat opetus-, sisä-, oikeus-, sosiaali- ja terveysministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö. Oikeusministeriön kansliapäällikkö Tiina Astola sanoo, että oikeusministeriö asettaa pian työryhmän, joka miettii, mitä tutkintalautakunta tutkisi.

Astolan mukaan tärkein tutkittava asia on se, miten Jokelaa vastaavia tilanteita voitaisiin ehkäistä ennalta. Oikeusministeriön on myös ilmeisesti valmisteltava laki tutkintaa varten, koska onnettomuustutkintaa koskeva laki ei sovellu Jokelan kaltaiseen rikolliseen tekoon.

Astola sanoo, että työryhmä voitaisiin perustaa jo ensi viikolla.

Päivi Pallonen Jokelan kriisityön yhdyshenkilöksi

Tuusulan kunta on nimennyt kriisityöntekijä Päivi Pallosen yhdyshenkilökseen. Jokelan koulukeskuksen kriisiin liittyvän avun pyytäminen tai tarjoaminen välitetään Pallosen kautta. Hän ohjaa yhteydenottajan sopivalle asiantuntijalle.

Vantaan kaupunki on antanut Palloselle virkavapaata 3-6 kuukaudeksi Tuusulassa työskentelyä varten.

Valtio on lisäksi asettanut Tuusulan kunnan käyttöön SPR:n psykologin Kirsti Palosen sekä kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaaren.

Pallonen, Palonen ja Palosaari ovat osallistuneet aiemminkin isojen kriisien jälkihoitoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.