Poliisi pysäytti punaisia päin ajaneen betoniauton kuljettajan – yksi asia pelasti sakolta

Betoniauton kuljettaja selvisi tästä tempusta liikennevirhemaksulla 0:23
Betoniauton kuljettaja ajoi päin punaisia Helsingissä, mutta poliisi ei antanut sakkoa. Katso kuljettajan suoritus poliisin julkaisemalta videolta.

Betoniauton kuljettaja selvisi rikkeestään liikennevirhemaksulla, koska poliisi ei nähnyt, täyttyivätkö raskaamman sanktion, eli sakon, kriteerit.

Helsingin poliisin liikennevalvontaa johtava ylikomisario Dennis Pasterstein julkaisi tiistaina Twitterissä videon, jolla nähtävä betoniauton kuljettaja selvisi rikkeestään varsin lievällä sanktiolla. Video tallentui poliisiauton kameraan eilen tiistaina kello yhden aikaan iltapäivällä Vihdintiellä Pitäjänmäessä.

Videolla näkyy, kuinka raskaan ajoneuvon kuljettaja ajaa päin punaisia ja vieläpä väistää valoihin pysähtyvää autoa koukkaamalla viereisen kaistan kautta.

Betoniauton kuljettajalle määrättiin rikkeestä sakon sijaan liikennevirhemaksu, sillä partio ei nähnyt tilannetta niin hyvin, että sakon määrääminen olisi ollut perusteltua.

Kiistatonta oli, että kuljettaja ajoi päin punaisia, mutta päiväsakkojen määrääminen edellyttää poliisin sakkokäsikirjan mukaan sitä, että etäisyys pääopastimeen on noin 12 metriä sillä hetkellä, kun valo vaihtuu punaiseksi. Tätä partio ei pystynyt toteamaan.

– Määräämme sakot ja liikennevirhemaksut vain selvällä näytöllä, Pasterstein sanoi.

Vanhan tieliikennelain aikaan 12 metrin punaisia päin ajosta määrättiin yhdeksän kappaletta päiväsakkoja. Uudessa tieliikennelaissa sama teko katsotaan liikennerikkomukseksi, josta seuraa 100 euron liikennevirhemaksu. 13 metristä ylöspäin teko katsotaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi, josta seurauksena on päiväsakkoja.

Osan mielestä olisi pitänyt sakottaa, osa olisi päästänyt ilman rangaistusta

Pastersteinin julkaiseman videon alle on jätetty tuttuun tapaan runsaasti kommentteja. Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että tapauksesta olisi ilman muuta kuulunut antaa sakot.

– Tarvitseeko tuossa mitään metrejä laskea, kun nähdään, että ajoi tahallaan punaisia päin ohittamalla risteysalueella henkilöauton, joka oli pysähtymässä valoihin. Mielestäni vakavaa piittaamattomuutta raskaan ajoneuvon ammattikuskilta, eräs kommentoi.

– mitä helvetin metrejä ! MIKSI NE METRIT EI KOSKA KAIKKIA ? tais olla polliisien kaveri ! puhisi toinen.

– Taas työssäkäyvää ihmistä kiusataan. Ei jumalauta tätä maata, kolmas kirosi.

Osa kommentoijista taas katsoi, ettei poliisilla ollut perusteita antaa rikkeestä edes liikennevirhemaksua.

– Ei tuossa kyllä näyttö riitä oikeastaan siihenkään [liikennevirhemaksuun].

– Täydessä kuormassa paino on 25-30 tonnia. Ei pysty tekemään mitään äkkijarrutuksia typerien liikennevalojen takia. Kuljettaja arvioi tilanteen oikein eikä aiheuttanut vaaraa kenellekään. Palsternakka voisi itse näyttää miten ton pysäyttää noihin valoihin.

Pasterstein – sekä poliisi yleisemminkin – on muistuttanut, ettei poliisi säädä lakeja, vaan ainoastaan valvoo niiden noudattamista.

Lue myös:

    Uusimmat