Poliisi pelkäsi syyntakeetonta veitsimiestä henkensä edestä – korvauksista pitkä kiista

Poliisia kohti veitsen kanssa käynyt syyntakeeton mies tuomittiin Helsingin hovioikeudessa maksamaan poliisille kärsimyskorvauksia.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun poliisipartio kutsuttiin heinäkuussa 2022 poistamaan mies vanhempiensa kiinteistöltä. Sen jälkeen tehtävä jatkui miehen kuljetuksena hoitoon.

Kirkkonummen terveysaseman pihalla poliisiautoon suljettu mies oli sytyttänyt poliisiauton kuljetustilassa omaisuuttaan tuleen. Kun hänet tämän jälkeen oli otettu autosta käsirautojen laittamista varten, mies oli irtautunut otteesta.

Etälamauttimella ammuttu mies löi poliisia ja pakeni.

Miehen lähestyessä poliiseja nyrkit pystyssä oli häntä ammuttu etälamauttimella, jolloin lamauttamisesta huolimatta mies oli hyökännyt toisen poliisin kimppuun ja lyönyt tätä kasvoihin.

Toinen etälamauttimen osuma kaatoi miehen maahan, jossa mies potkaisi hänestä hallintaotteen ottanutta poliisia. Otetta vastustanut mies onnistui vielä lyömään poliisia päähän.

Kun poliisit nostivat miestä hetken päästä seisomaan, pääsi tämä irti otteesta ja pakeni paikalta.

Uhkasi veitsellä kahvilassa

Mies pakeni poliisia paikalliseen kahvilaan, missä hän sai käsiinsä terältään noin 21 senttimetrisen veitsen. Poliisin saavuttua paikalle mies oli lähtenyt poliisia kohtia. Kun poliisi oli uhannut ampua, oli mies sanonut ”et sä kuitenkaan ammu” ja lähtenyt veitsi koholla kohti poliisia.

Poliisi ampui miestä reiteen, ja hän ei pystynyt enää kävelemään. 

Vielä tämänkin jälkeen mies vastusti pidätystä, kieltäytyi luopumasta veitsestä ja vastusteli rimpuilemalla raudoittamista. 

Todettiin syyntakeettomaksi

Miehen katsottiin syyllistyneen asiassa syyntakeettomana tehtyihin varomattomaan käsittelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Lisäksi hänen syykseen luettiin aiemmin tapahtunut syyntakeettomana tehty huumausainerikos. Syyte poliisimiehen murhan yrityksestä hylättiin.

Mielentilatutkimuksessa todettiin, että mies psyykkisen sairautensa vuoksi syyntakeeton. Tuomion antamisen aikaan hän ei kuitenkaan enää ollut tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa. Hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan poliisimiehelle 200 euroa korvausta kivusta ja särystä. Miehen psyykkisen sairauden vuoksi määrä soviteltiin puoleen, eli 100 euroon.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että poliisimiehelle ei ollut perusteita määrätä maksettavaksi kärsimyskorvauksia hänen ammattinsa vuoksi.

Hovioikeus: Poliisin velvollisuus ei ole sietää veitsellä uhkailua

Poliisimies valitti päätöksestä hovioikeuteen. Hän katsoi ansaitsevansa asiassa kärsimyskorvauksia, sillä hän oli veitsellä aseistautuneen miehen lähestyessä kokenut olevansa hengenvaarassa. Poliisimies vaati 4 500 euron korvausta.

Hovioikeus oli samaa mieltä poliisimiehen kanssa siitä, että tälle kuului kärsimyskorvaus.

– Hovioikeus katsoo, että sanotun kaltainen henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaus on ollut laadultaan sellainen, että se on ylittänyt poliisille kuuluvan sietämisvelvollisuuden.

Kun otettiin huomioon uhkauksen sisältö ja uskottavuus, ja toisaalta uhrin asema poliisimiehenä, piti hovioikeus kohtuullisena korvauksena teon aiheuttamasta kärsimyksestä 800 euroa. Tekijän syyntakeettomuuden vuoksi oikeus sovitteli korvauksen puoleen, eli maksettavaa tuli yhteensä 400 euroa. 

MTV vieraili Niuvanniemen sairaalassa vuonna 2018 – näin syyntakeettomia surmaajia hoidetaan: Eristystä, sosiaalisten taitojen hiomista ja arjen opettelua 11:32
MTV vieraili Niuvanniemen sairaalassa vuonna 2018 – näin syyntakeettomia surmaajia hoidetaan: Eristystä, sosiaalisten taitojen hiomista ja arjen opettelua.

Juttua korjattu 20.2.2024 kello 12.01: Teot tapahtuivat vuonna 2022, eivät vuonna 2020, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat