Poliisi käynnisti rikostutkinnan Teemu-kirjan tekijän velkasotkuista

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö on käynnistänyt rikostutkinnan Teemu Selänteestä kertovan menestyskirjan tekijästä, media-alan yrittäjästä Ari Mennanderista ja tämän velkasotkuista.

MTV Uutiset kertoi Mennanderin rahariidoista ja Teemu-kirjan tuottojen epäselvyyksistä viime viikolla. 

– Esitutkinta asiassa on alkanut, rikostarkastaja Ismo Siltamäki vahvistaa MTV Uutisille.

Siltamäki ei ota kantaa jutun rikosnimikkeisiin. MTV Uutiset kertoi jutussaan, että yksi velkojista jätti kesäkuussa poliisille tutkintapyynnön Mennanderin toimista. Siinä poliisia pyydettiin selvittämään, onko Mennander syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään petokseen.

Velkojat kaipaavat kirjatuottoja

Mennander on velkaantunut henkilökohtaisesti ja yrityksensä kautta lukuisille tahoille satojatuhansia euroja. Velkojat ihmettelevät,  miksei heidän saataviaan ole hoidettu satumaisesti myyneen kirjan tuotoista. Velkojina on muun muassa tunnettuja nimiä urheilupiireistä.

Syyskuussa 2014 julkaistu Teemu-kirja oli viime vuoden ylivoimaisesti myydyin tietokirja lähes 80 000 kappaleella. Se on samalla kaikkien aikojen myydyin suomalainen urheilukirja. 

Poliisi selvittää esitutkinnassa, mistä velkasotkuissa on kysymys. MTV Uutisten tietojen mukaan poliisia kiinnostaa myös, miten Teemu-kirjan tuottojen tilitykset on hoidettu ja mikseivät velkojat ole saaneet rahojaan. Yksi kysymys on, mikä rooli Teemu Selänteen omistamalla TS Holding -yhtiöllä on ollut kirjatuottojen tilityksissä. 

Rikostarkastaja Siltamäki ei halua tarkemmin kertoa, millä tavalla TS Holdingin roolia esitutkinnassa perataan. Poliisilla ei ole kuitenkaan syytä epäillä, että joku TS Holdingissa olisi syyllistynyt rikokseen. 

Selänteen yhtiökumppani: Toimimme sopimusten mukaisesti

Kirjan tuottoihin liittyviä epäselvyyksiä käy ilmi Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuoreesta päätöksestä, jolla oikeus keskeytti Mennanderin pahasti velkaantuneen yrityksen Mennu-Median saneerausmenettelyn.

Alun perin käräjäoikeudelle annettiin tiedoksi, että kirjasta olisi tulossa yhtiölle jopa 200 000 euroa. Tämä oli syynä siihen, että käräjäoikeus salli yrityksen tervehdyttämiseen tähtäävän saneerausmenettelyn aloittamisen viime vuoden joulukuussa.

Rahaa ei kuitenkaan tullut. Selvittäjä, asianajaja Pertti Ylikraka kyseli tänä syksynä kirjatuotoista Selänteen TS Holdingilta. Yrityksen toimitusjohtaja ja osaomistaja Ari Lehto selvitti, että TS Holding on tähän mennessä veloittanut kirjasta kuluja ja varsinaisia tuottoja saadaan vasta myöhemmin, keväällä 2016.

MTV Uutiset pyysi Lehtoa kommentoimaan kirjaprojektin sopimus- ja tilitysjärjestelyjä.  

– Me olemme tässä asiassa toimineet voimassaolevien sopimusten mukaisesti, hän tyytyi toteamaan tekstiviestissään.

Panttaukset tutkitaan

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi selvittää esitutkinnassa myös kirjatuottojen panttauksia. 

Mennander oli ilmoittanut yhtiönsä saneerausmenettelyn alussa, että tuotoilla pystytään hoitamaan yhtiön velkoja. Käräjäoikeudessa ilmeni kuitenkin, että hän oli pantannut kirjan tuottoja omien henkilökohtaisten velkojen vakuudeksi.

– Mennander on 28.2.2013 allekirjoitetuilla kahdella eri velkakirjalla pantannut muun ohella sekä Mennu-Media Oy:n osakkeet että Mennu-Median, TS-Holdingin ja Otavan kustannussopimuksiin liittyvät tuotot omien velkojensa vakuuksiksi, oikeus totesi. Käräjäoikeus huomautti, että tätä seikkaa Mennander ei ollut missään saneerausasian aikaisemmassa käsittelyvaiheessa tuonut esiin.

MTV Uutiset pyysi toistuvasti Mennanderia kertomaan oman näkemyksensä velkasotkusta, kirjatuottoihin liittyvistä järjestelyistä ja väärinkäytösepäilyistä. Mennander viestitti MTV:lle kokevansa, että veloissa kyse on vanhoista asioista ja tutkintapyynnössä sen tekijän halusta kostaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja