Poliisi epäilee hakaristilippumiehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – kertoi tarkan syyn, miksi natsiliput otettiin pois

1:45

Poliisi epäilee neljää uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistunutta miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kyseessä ovat samat neljä miestä, jotka poliisi otti kiinni poistaessaan hakaristilippuja mielenosoittajilta, kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle.

Miehet vastustelivat lippujen poistoa, jolloin poliisi otti heidät kiinni. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistui tänään vajaat 300 ihmistä.

Hakolan mukaan kyse on alustavista epäilyistä ja tutkinnan edetessä tarkentuu, epäilläänkö kaikkia neljää vai vain osaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hakolan mukaan lippujen poisto perustuu kokoontumislain pykälään 20, jonka mukaan poliisi voi tarvittaessa antaa yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden järjestämisestä ennakolta tai tilaisuuden aikana ohjeita ja määräyksiä muun muassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Ensin poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.

Liput moraalin vastaisia

Hakola perustelee hakaristilippujen poistoa sillä, että liput ovat vallitsevan moraalikäsityksen vastaisia.

– Tämä on vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti.

Hakola lisää, että lipuilla voidaan provosoida ylilyönteihin.

Myöhemmin illalla otettiin kaksi ihmistä kiinni, koska he yrittivät poliisin mukaan häiritä äärioikeiston 612-kulkuetta.

– Ei käsirysyä, huutelua käytännössä, Hakola sanoi ja lisäsi, ettei ollut itse paikalla, joten ei osaa tarkkaan kertoa, millaisesta häiriöstä oli kyse.

Poliisi ottaa häiriötä todennäköisesti aiheuttavissa mielenosoituksissa usein kiinni joitakin ihmisiä jo ennakkoon, mutta nyt tällaisia kiinniottoja ei ole lainkaan tehty.

– Kokonaisuudessaan täytyy sanoa, että tämä itsenäisyyspäivä meni rauhallisesti ja mukavasti. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja