Pohjois-Korea sanoo vastaavansa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisiin harjoituksiin "musertavilla toimenpiteillä"

Pohjois-Korea sanoo vastaavansa sotilaallisin toimin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisiin harjoituksiin, kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean asevoimien mukaan harjoituksiin reagoitaisiin jatkossa hellittämättömillä, määrätietoisilla ja musertavilla käytännön sotilaallisilla toimenpiteillä.

Lauantaina päättynyt Vigilant Storm -harjoitus oli Yhdysvaltain ja Etelä-Korean laajin yhteinen ilmasotaharjoitus tähän mennessä. Harjoituksen oli määrä päättyä jo perjantaina, mutta sitä jatkettiin lauantaihin Pohjois-Korean provokaatioiden takia.

Pohjois-Korea tehnyt viime viikkoina useita ohjuskokeita

Pohjois-Korea on viime viikkoina tehnyt useita ohjuskokeita. Esimerkiksi lauantaina maa ampui Etelä-Korean asevoimien mukaan neljä lyhyen kantaman ballistista ohjusta mereen.

Tuoreessa tiedotteessaan Pohjois-Korean asevoimat sanoi viimeaikaisten ohjuskokeiden olleen selkeä vastaus Yhdysvaltain ja Etelä-Korean viimeviikkoisille sotaharjoituksille.

Pohjois-Korea kuvaili toimiensa olleen "vastaavanlaisia sotilasoperaatioita" näihin nähden.

– Mitä sitkeämmin vihollisten provosoivat sotilaalliset liikkeet jatkuvat, sitä perusteellisemmin ja armottomammin KPA torjuu heitä, lausunnossa sanottiin käyttäen Pohjois-Korean asevoimien lyhennettä.

Jännitteet Korean niemimaalla kiristyvät – tutkija arvioi, miten tilanne Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä kehittyy 12:16
Jännitteet Korean niemimaalla kiristyvät – tutkija arvioi, miten tilanne Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä kehittyy

Asevoimien lausunnosta ei käy yksiselitteisesti ilmi liittyvätkö varoitukset puhtaasti mahdollisiin tuleviin harjoituksiin, vai saattaako maa suunnitella vielä uusia toimia vastauksena viikonloppuna päättyneisiin ilmasotaharjoituksiin.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset harjoitukset ovat jo pitkään herättäneet voimakkaita reaktioita Pohjois-Koreassa, joka näkee ne hyökkäyksen harjoituksina.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat varoittaneet, että Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet voivat kulminoitua uuteen ydinasekokeeseen. Se olisi järjestyksessään Pohjois-Korean seitsemäs.

Lue myös:

    Uusimmat