Mainos

Plavsic erotettiin puolueestaan

Bosnian serbitasavallan presidentti Biljana Plavsic on erotettu hallitsevasta SDS-puolueesta. Kovan linjan serbit vaativat Plavsicia myös luopumaan vallasta varapresidentti Dragoljub Mirjanicin hyväksi.

SDS-puolueen edustaja Vlado Verkes kertoi, että puoleen johto kannatti yksimielisesti Plavsicin erottamista eilisillan kokouksessa. Puolueen päätös syntyi sen jälkeen, kun Plavsic oli uhannut pidätyttää entisen presidentin, sotarikoksista epäillyt Radovan Karadzicin lahjonnasta.

Karadzicia kovin sanoin arvostellut Plavsic on suututtanut kovan linjan serbejä myös syyttämällä julkisesti Serbian presidenttiä Slobodan Milosevicia yltiöisänmaallisuudesta.

Plavsicin erottaminen uhkaa jakaa Bosnian serbit kahteen kilpailevaan ryhmittymään; Plavsicin kannattajiin maan pohjoisosassa ja kovan linjan kannattajiin Sarajevon ympäristössä. Kovan linjan serbit ovat syyttäneet Plavsicia myös siitä, että tämä on liian halukas yhteistyöhön kansainvälisten rauhanturvaajien kanssa, jotka pyrkivät pidättämään sotarikoksista epäiltyjä.

Biljana Plavsicin lailliseen asemaan presidenttinä puolueesta erottaminen ei vaikuta. Perustuslain mukaan presidentin erottamisesta päättävät viime kädessä kansalaiset kansanäänestyksessä. Kansanäänestyksen voi puolestaan määrätä vain parlamentti.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.